Gribende læsning!

tekst Per B. Christensen, formand for Akkrediteringsrådet
14.09.2018 kl. 10.50

Jørgen Jørgensen har redigeret en interessant bog om forfatteren Martin A. Hansens illegale skriverier under krigen samt hans refleksioner over kampånden, demokratiets udvikling og samarbejdspolitikken.

Før læsningen af bogen var mit kendskab til Martin A. Hansen begrænset til gymnasiets danskundervisning og romaner som ”Lykkelige Kristoffer” og ”Løgneren” samt filmatiseringen af sidstnævnte roman. Det var således ikke kendt for mig, at han var aktivt skrivende under besættelsen.

I 1944 bidrog Martin A. Hansen til den illegale antologi ”Der brænder en Ild” hvori han begrundede nødvendigheden af stikkerlikvideringer, og derefter skrev han regelmæssigt til det ligeledes illegale blad ”Folk og Frihed” og overtog, efter at bladets redaktører var blevet arresteret, arbejdet med både at redigere og selv skrive en stor del af stoffet. 

Som modstandsmand under besættelsen oplevede og beskrev Martin A. Hansen et enestående fællesskab båret af ansvar og tillid. Denne erfaring blev for Martin A. Hansen et vidnesbyrd om, at fællesskab er muligt – også i moderne tid, og som sådan, mente han, måtte den føres videre i reorganiseringen af samfundet efter besættelsen. 

Det viste sig dog hurtigt, at den officielle politiske linje gjorde forventningerne til skamme, hvilket naturligt førte til skuffelse for Martin A. Hansen, men ifølge bogens anden del aldrig til opgivelse.

Martin A. Hansen var samtidig af den opfattelse, at de stikkerlikvideringer der fandt sted skulle vurderes ved en retsinstans efter krigen.

For Folkets Frihed er opdelt i to dele. Første del indeholder bidrag fra Martin A. Hansens produktion til bl.a. ”Folk og Frihed”, ”Der brænder en Ild”, Information, Berlingske Aftenavis og Heretica. Det er korte, rammende og ofte meget gribende essays, der opildner til handling mod besættelsesmagten og beskriver vilkårene i den illegale tid.

Anden del af For Folkets Frihed indeholder artikler af litterater, historikere og teologer, bl.a. David Bugge, Per Stig Møller og Anders Thyrring Andersen, der i deres bidrag forholder sig til besættelsen og Martin A. Hansens diskussion af hovedtemaer som samarbejdspolitikken, kampen for demokratiet, stikkerlikvidering, modstandsbevægelsens rolle i efterkrigstidens Danmark, retsopgørets fallit med meget mere.   

Det tager tid at kæmpe sig igennem de 382 tætskrevne sider i værket redigeret af Jørgensen, men det er det hele værd. Mit eneste kritikpunkt er måske netop de tætskrevne sider og de småstilede typer og bogen er bestemt ikke velegnet til natbordet, men snarere til en lang ferie. 

Martin A. Hansens skriverier er et stykke Danmarkshistorie, der fortjener stor opmærksom og som ikke mindst bør læses af alle os, der ikke oplevede besættelsen og dens rammevilkår. Der er bestemt relevante refleksioner at hente til analysen af de vestlige demokratiers udvikling i vores tid.

For folkets frihed – Martin A. Hansen og besættelsen, redigeret af Jørgen Jørgensen, 382 sider, Gyldendal.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Gribende læsning! Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger