En lille bog om at skrive let

tekst Birgitte Barkholt, kommunikationschef, Københavns Kommune
29.10.2018 kl. 09.00

Kør bil, når du kører bil. Sådan lyder sloganet i en kampagne fra Rådet for Sikker Trafik. Det slogan holder jeg meget af, for i det ligger en opsang om, at man skal koncentrere sig om det, man er i gang med. Det tror jeg er en god ide i mange henseende. Også når det gælder om at skrive.

Det er ikke nogen kunst at skrive. Det er et håndværk, som alle kan blive bedre til. Men der er mange som sætter sig til tastaturet, inden de har overblikket over, hvad budskabet i teksten er, og hvem den er til. Og så går det langsomt, man skriver en sætning, fortryder, sletter den igen, redigerer og bytter ord om og ud. Puster, stønner og deadline nærmer sig. Det tærer på skrive-selvtilliden, men sådan behøver det ikke at være. 

Det var vist Albert Einstein, som sagde, at ”hvis du ikke kan forklare det på en simpel måde, er det fordi du ikke har forstået det godt nok”. Så begynd skrivearbejdet med at forstå. Dernæst kommer tænkefasen. Det er her, man finder ud af, hvad præcist en tekst skal, og ud fra det springer en målgruppe, en struktur, en vinkel. Den tid man bruger i tænkefasen, får man så rigelig igen, når man skal til at skrive.

Der ligger altid et stykke solidt tænkearbejde bag gode tekster. Når teksten er på plads i tankerne, så bliver det sjovere at skrive. Så er der pludselig overskud til at lege med ordene, og der bliver plads til det finurlige. Alt det, meget mere og lidt til kan du læse i Maria Larsens bog om at skrive let.  

Tænk, når du tænker. Skriv, når du skriver. Rediger, når du redigerer. Det er de såre simple råd, der står tilbage i denne lille glimrende bog om at skrive. Bogen er kvadratisk, praktisk, god.

Maria Larsen: Skriv lettere end du tror. 152 sider. Udgivet af forlaget Ajour.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: En lille bog om at skrive let Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger