Den ægte Alfred

tekst Tom Ekeroth
01.10.2018 kl. 12.35

Det var en ret god ide, at tage Alfred Josefsen med i Ledelseskommissionen. Dels ved han noget centralt om ledelse, dels gør han det ikke til noget mumbo-jumbo fyldt med varm luft. Alfred Josefsen er klog og ægte, og den tidligere Irma-direktørs nyeste bog "Ledelse i virkeligheden" er god og spændende læsning.

Christina Matzen Andreasen er centerleder på Job-, Aktivitets- og Kompetencecentret i Gentofte Kommune, der med fornuftigt nok forkortes til det mundrette JAC. Alfred Josefsen har gennem et par år været mentor for hende, og i 2017 synes Christina, at sparringerne havde ført til så gode resultater, at hun og Alfred burde skrive en bog sammen. Det har de så gjort.

Det er blevet en ret tæt-på beretning fra arbejdet i en kommunal organisation, hvor det engang imellem går hårdt. Christina har fået jobbet, men hun var ikke denne eneste ansøger, en af hendes medarbejdere var også i ansøgerfeltet. Der er også fyringer og kriser undervejs, fejl, budgetter uden muligheder for opdrift. Men også sejre og succes.

Jeg kan næsten ikke forestille mig nogen privat erhvervsleder, der ville kunne give mere kvalificeret modspil og indsigt end Alfred, der har denne definition: "Ledelse er at få det til at lykkes med fænomenet mennesker". Det præsterede han i høj grad med Irma, som han hev ind fra fallittens rand og gjorde til en gylden forretning, der skulle være noget anden end bare en dagligvareforretning. Det lykkedes også og i dag er kæden langt fremme på økologi, dyrevelfærd og fødevarekvalitet. Han forlod Irma i vrede over sin ledelse, men med et image som en menneskechef, der tager ledelse alvorligt, men ikke gør det mere indviklet end det behøver at være.

Alfred Josefsen og Ann-Christina Matzen Andreasen: Ledelse i virkeligheden. 158 sider. Udgivet af Alfreds AS. Bogen kan bestilles på www.ledelseivirkeligheden.dk 

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Den ægte Alfred Felter med * skal udfyldes
 
Af: Steen Schønemann
Privat
Den 02.10.2018 kl. 14:48

Fin anmeldelse - men hvad med Ann-Christinas væsentlige praktiske bidrage

svar på: Den ægte Alfred

Jeg er enig med anmeldelsen i, at det er en god bog, fordi den har nogle gode praktiske eksempler på udfordringer i en offentlig leders hverdag. Det er dog ikke kun pga. beskrivelsen af udfordringer og den sparring ledergruppen har fået af Alfred Josefsen, at bogen er god. Det, der gør den særdeles relevant er den modige reaktion på ledelsessparringen Christina og hendes ledergruppe har udvist. Det er disse refleksioner over egen praksis og viljen til at satse på at medarbejderne kunne bidrage endnu mere, hvis beslutningskompetencen kom længere ud, hvis problemerne blev delt, så alle kunne tage sin del af ansvaret f,eks.for en økonomisk genopretning osv., - disse bidrag, der i høj grad gør bogen relevant for alle offentlige ledere med et personaleansvar. Pointen er, at det har været en modigt, at tage ledelsessparringen alvorligt - og handle på de vigtige erkendelser. Resultaterne i organisationen skyldes den faktiske gennemførelse, og det mod og integritet dette har krævet.

Med venlig hilsen
Steen Schønemann

PS. Kommer i ikke også med en anmeldelse af bogen "LOKAL LEDELSE LOKAL VÆKST" skrevet af Eskild Hansen og Bjarne E. Jensen og præsenteret på Gyldendal i torsdags?

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger