Ankers og Schlüters regeringstid

tekst Per B. Christensen, formand for Akkrediteringsrådet og lærerkommissionen
04.12.2018 kl. 10.30

Der er sikkert mange der synes de kender alt til Anker Jørgensens og Poul Schlüters regeringsførelser fra 1972-1993. De er beskrevet i en række dagbøger og biografier. Forskellen er, at forfatterne til dette 2 binds værk om danske ministerier, ikke blot fortæller om personerne og det politiske spil. De går i dybden med en beskrivelse af samtiden, udviklingen på de enkelte ministerområder og ofte med miniportrætter af den enkelte minister. Bøgerne er spækket med personalia, med kildehenvisninger og med få velvalgte billeder. Det er simpelthen uundværlige bøger for folk med interesse i den nyere danske politiske historie og tilmed skrevet af historikere, der kan deres kram.

Bøgerne er en fortsættelse af Svend Thorsens og Tage Kaarsteds 4 binds værk om danske ministerier fra 1848-1972. Det første bind om Anker Jørgensens tid udkom allerede sidste år og bind 2 her i efteråret 2018. Begge bind er udgivet med støtte fra PFA`s jubilæumsfond i anledning af PFA`s 100 års jubilæum.

Anker og Schlüter var noget forskellige som personer og af herkomst, men der var også fællestræk. De var begge meget undervurderede og ikke spået store chancer for at lykkes, da de blev statsministre. Herudover var ingen af dem voldsomt interesseret i detaljerne i deres regeringsførelse. De blandede sig ikke voldsomt i ministrenes ressortområder og gav dem plads og Schlüter bakkede ofte en venstreminister op, hvis denne havde en konflikt med minister fra Schlüters eget parti.

Skriv hvad du søger