Spild aldrig en god krise

10.02.2021 kl. 11.00

Selv om 15 år er vældig lang tid i spidsen for et land, og pensionen derfor skal være hende vel undt, går Tysklands forbundskansler Angela Merkel måske alligevel og ærgrer sig lidt for tiden.

Til efteråret forlader hun nemlig rorpinden i Berlin, inden landet er kommet gennem coronakrisen. Historien har om noget vist, at hun har håndteret tidligere kriser godt – og som bekendt skal man aldrig spilde en god krise.

Set med de briller er der godt nyt i professor og dekan Mikkel Vedby Rasmussens kompakte, men alligevel grundige bog ”Krisesamfundet”, der minder om, at samfundet altid befinder sig i en eller anden krise, hvad enten den handler om coronavirus, finansmarkederne, flygtningestrømme eller klimaet.

Man skal ikke læse bogen, hvis man er allergisk over for allehånde henvisninger til, hvordan kloge hoveder gennem tiderne har anskuet kriser. Kan man leve med det, får man mellem de mange referencer en skarp diagnose af, hvordan Danmark har fungeret under coronaens hærgen.

Det er historien om staten, der trykkede på den store røde nedluknings-knap, et finansministerium, der ikke længere fylder, hvad det plejer i styringen af samfundet og den politiske debat, et folketing, der i al hast ændrede epidemiloven og til sidst – men nok så vigtigt – en statsminister, der som under enevælden er blevet selve symbolet på den politiske magt.

Det er sårbart, bemærker Mikkel Vedby Rasmussen med henvisning til aflivningen af minkerhvervet og diskussionen om lovhjemmel. For når krisen ikke længere er så akut, indskrænkes de statsministerielle udfoldelsesmuligheder tilsvarende. Spørgsmålet er så, hvordan vi kommer ud af krisen. Det er bogen lidt tynd på.

I stedet får vi en masse perspektiver på, hvad der kendetegner kriser. Og det er også nyttigt. For vi kan lige så godt vænne os til det: Kriserne er kommet for at blive.

Mikkel Vedby Rasmussen: Krisesamfundet. 214 sider. Informations Forlag. Udkom 9. februar.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Spild aldrig en god krise Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger