Rescue 911

tekst Birgitte Barkholt, kommende taleskriver i KL
09.12.2021 kl. 08.30

Dannelsestabet er inden for rækkevidde. Begrebet er mere truet af udryddelse end den spidssnudede frø og store vandsalamander på Amager Fælled i København. Det mener Svend Brinkmann, Thomas Aastrup Rømer og Lene Tanggard. Sammen har de redigeret en antologi med en række forskellige bidrag om begrebet dannelse.

De tre musketerer vil gerne redde begrebet dannelse fra at blive en del af en politiske dagsorden, hvor man har det med at effektstyre og måle på, hvordan man får ”mest mulig dannelse for færrest midler”.

Faktisk mener de tre, at det er sidste chance for at redde begrebet fra at blive reduceret til et redskab, som ”Danmark skal leve af i fremtiden”. Deres ærinde er at forhindre, at begrebet ender på bullshit-bingopladen sammen med allerede tabte ord som innovation, dialog og udvikling.

De skriver i forordet, at nok skal vi skal redde biodiversiteten, men de slår også et slag for begrebsdiversiteten. Derfor har de inviteret en bred kreds af kloge hoveder til at bidrage, og der er både traditionelle videnskabelige bidrag, og litterære, pædagogiske og politiske essay med i bogen.

Mest grebet bliver jeg af Mette Frederiksens bidrag. Nej, ikke dén Mette Frederiksen, men en folkeskolelærer på 26. år, og som, blandt meget andet, har modtaget en pris for i særlig grad at have bidraget til skolens udvikling.

Hun fortæller, at hun fornylig arbejdede med Carl Nielsen i en 3. klasse i musik. Eleverne lærte at synge nogle af komponistens mest kendte sange, men de fik også en opgave med at gå hjem og interviewe en voksen om, hvilken Carl Nielsen-musik den voksne kendte. Lærer Frederiksen beretter, at elever kom tilbage i skolen og med stor iver fortalte, hvordan deres mor eller far også havde fået sunget ”Solen er så rød mor” af deres forældre.

Eleverne fik en fornemmelse af at have noget til fælles med deres forældre. Frederiksen er ikke i tvivl om, at eleverne nok vil glemme de faktuelle nøgletal om Carl Nielsen, men hun er til gengæld sikker på, at de for altid vil huske, at Carl Nielsen er en komponist, som flere generationer kender, og som derfor sætter sig i eleverne som en, der frembragte noget, som var større end ham selv og hans samtid.

Med Carl Nielsen som katalysator får eleverne fornemmelsen af, at de står på skulderen af en kultur og en historie, som både har formet deres forældre og dem selv, og som de kan være med til at bære videre i en eller anden form, når de engang får ansvaret for andre.  Se, det er dannelse af fineste karat.

De 16 meget forskellige bidrag i antologien er som små fyldte chokolader. De er kalorietunge, de sætter sig, og bør indtages lidt ad gangen. Med omtanke og mådehold. Bogen er en julekalender for voksne, åbn en låge hver dag i resten af december, læs et bidrag om dagen. Tilsammen udgør de måske årets vigtigste bidrag til dannelsesdebatten.

Sidste chance – nye perspektiver på dannelse. Af Svend Brinkmann, Thomas Aastrup Rømer og Lene Tanggaard. 328 sider. Er udkommet på forlaget Klim.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Rescue 911 Felter med * skal udfyldes
 
Af: Niels Christian Sauer
Den 10.12.2021 kl. 13:31

Oplivende

svar på: Rescue 911

Dejligt at se, at en KL-konsulent tager kritikken af den skolepolitik, som KL har stået for stort set siden folkeskolen blev kommunaliseret, ind. Tænk, hvis vi kunne komme på talefod!

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger