Usædvanlig sørgelig historie

tekst Tom Ekeroth
04.12.2019 kl. 08.00

Den 16. april 2016 kaster den 18-årige My Laub sig ud af døren på sin mors bil på motorvejen. Hun er blevet hentet på den lukkede afdeling og hun vil dø. Det gør hun ikke, men hun bliver stærkt skadet. Tre år efter har hun sammen med journalisten Christina Wex fortalt historien i "Lad mig være, forskruet".

Det er en usædvanlig sørgelig historie, og det sørgelige er, at den ikke er så usædvanlig endda. My Laub er født og opvokset i Hellerup og ganske vist er forældrene skilt, men fredsommeligt. My er bare en af de mange unge, der er ambitiøs, sårbar, succesjagende og selvskadende. Og det ender med at knække for hende.

Det er en rørende, meget hudløs bog. Den giver ikke svarene på hvorfor endnu en ung fra middelklassen, højere middelklasse vel endda er så ramt, så frygtelig ulykkelig. Hun kommer ind på et af de prestigefyldte gymnasier, men selvom hun er en 12-tals-pige (hendes egen betegnelse) så kommer det hele til at tage hele hendes opmærksomhed. Hun er besat af at være populær, god nok, smuk nok, at være den bedste udgave af sig selv, som en psykolog i bogen betegner som "et forfærdeligt begreb, der kun bidrager til mistrivsel".

Bogen har også interview med My's mor, far, lillesøster, veninde og en psykolog. Familien søger naturligt nok efter forklaringer: Havde jeg for travlt, var jeg en curlingmor, var der nogle ting, jeg ikke så i tide? Men faktisk virker det som om My har været omgivet af gode mennesker, som var opsat på at gøre det rigtige (bortset fra en af familiens venner, en voksen mand, der misbruger hende som teenager og om hvem man egentlig tænker han skulle have nogle bank).

Og forklaringerne er der heller ikke, kun nogle fragmenter, der viser at det er et hårdt job at være ung i dag, også selv om man kommer fra begunstigede kår. Men bogen er en vigtig og meget åben beskrivelse af et problem, som åbenbart vokser: At unge fra alle lag, og i særlig grad pigerne, mistrives.

My Laub og Christina Wex: Lad mig være, forskruet. 176 sider. 249,95 kr. Gads forlag.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Usædvanlig sørgelig historie Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger