Samskabelse og de mørke sider

tekst Tom Ekeroth
14.03.2019 kl. 10.30

Der er ikke ret mange i Danmark, der ved så meget om samskabelse som Anne Tortzen, leder af Center for Borgerdialog. Og vil man have overblik, kombineret med en fremragende analyse af samskabelsens muligheder og faldgruber, så er hendes bog "Samskabelse af velfærd" det bedste bud. For hun ved umådelig meget om emnet og hun er  god til at formidle det.

Jeg tror mange med gennem tiden har sagt at samskabelse er et usexet ord. Men det er begrebet ikke, tværtimod bliver det mere og mere aktuelt, jo mere velfærden presses. Det er så også et begreb, der som Tortzen – næsten poetisk – skriver har "mørke sider". Fx at det offentlige vælter ansvvaret for samfundsmæssige udfordringer over på borgere og civilsamfund. Eller at demokratiet udhules , fordi magtbalancer forrykkes. Der er ingen garanti  for, at samskabelse styrker demokratiet.

Anne Tortzen har arbejdet med samskabelse igennem alle de år, det overhovedet har været en del af de danske dagsorden og hun ha mange kommunale erfaringer med sig.  Bogen tager udgangspunkt i tre forskellige  kommune-cases fra  Roskilde, Holbæk og Ikast-Brande, men der en række andre kommunale eksempeler er inddraget i bogen, som bogen giver en solid indføring i emnet og nogle helt konkrete anvisninger på, hvordan man kan lykkes med samskabelse. Og da "de mørke sider" også er med: Også noget om hvorfor man kan mislykkes.

Rigtig god og klog bog.

Anne Tortzen: Samskabelse af velfærd – muligheder og faldgruber. 230 sider. Hans Reitzels Forlag.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Samskabelse og de mørke sider Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger