Når ikke helt i mål

tekst Per B. Christensen, formand for Akkrediteringsrådet og lærerkommissionen

Jeg havde store forventninger til Michael Müllers bog om besættelsestiden set fra et barns eller et ungt menneskes perspektiv. Men jeg blev ærlig talt en kende skuffet. 

Jeg har tidligere læst tilsvarende tyske beretninger om børns oplevelse af 2. verdenskrig og årene derefter. De har alle være fyldt med nye vinkler på krigen, almindelige menneskers iagttagelser om hverdagslivet, hvordan man kom videre med livet efter 1945 samt barnets perspektiv på hændelserne.

Den standard formår Michael Müller ikke at levere. Mange af de interviewede er først født lige før eller under besættelsen og deres erindring er derfor svag og nogen steder formentlig præget af efterrationaliseringer.

Michael Müller skriver godt og han lader sine vidner fortælle, men hans spørgsmål går ikke i dybden og meget af den viden vi får er ikke ny. Det gælder f.eks. afsnittet om Dronningens erindringer om tiden fra 1940-45.

Mest vedkommende bliver bogen, når de interviewede er personer, der har været store børn allerede ved besættelsens start. Det er således gribende at læse om tidligere overrabbiner Bent Melchiors flugt til Sverige via Falster i 1943, ligesom det er interessant at læse om Herbert Pundiks selvindsigt, da han efter krigen i 1945 bliver fangevogter i Frøslevlejren. Pundik husker ikke denne periode med stolthed. Den afslørede for hans vedkommende, hvor skræmmende tyndt det kulturlag er, der adskiller vores normer om anstændig livsførelse fra de primitive instinkter, vi har fået i arv. Tyskerne havde tabt krigen, nu skulle de ydmyges af en 17 årig dreng udstyret med en maskinpistol og en 9 mm Husqvarna-pistol, fortæller den tidligere Politiken chefredaktør om sin egen lidet flatterende rolle.

Den tidligere Aarhus borgmester Thorkild Simonsen bidrager med ny viden om livet i Aarhus og Vendsyssel set med en ung malersvends perspektiv og den for nylig afdøde Morten Grunwald fortæller spændende om, hvordan det føltes at være søn af en tysker under og efter besættelsen.

Men ellers det småt med de nye eller anderledes vinkler på de 5 mørke år, set gennem 28 danske kendissers briller. 

Den kan anbefales til læsere, der ikke har et stort kendskab til besættelsen, men bestemt ikke til folk, der er bekendt med de sidste 100 års Danmarkshistorie. 

Barn af besættelsen – kendte danskere fra Dronning Margrethe til Uffe Ellemann-Jensen fortæller, Michael Müller, Gyldendal, 352 sider.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Når ikke helt i mål Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger