Mennesket er ikke rationelt, men uregerligt og ufornuftigt

tekst Jesper Hjort, cand. scient. pol., tidligere kommunaldirektør
23.01.2019 kl. 12.00

Andre samfunds- og humanistiske videnskaber har gennem tiden grinet lidt af økonomerne og deres tro på det rationelle menneske. ”Hvis vi antager”, at mennesket opfører sig rationelt, så er verden ikke så svær at forstå, og så kan man forudse, hvad der sker.

Men også økonomerne ved godt, at så simpelt er det ikke.  Mennesket og dermed også alverdens systemer, organisationer og markeder er langt mere komplekse end som så. Det komplicerer naturligvis dannelsen af modeller og teorier om, hvordan sociale, politiske og økonomiske sammenhænge skal forstås. Og et delproblem er, at vi i dagligdagen er tilbøjelige til at tænke, at ”de andre” nok opfører sig rationelt og forsøger at optimere deres egeninteresse. Selv om vi godt ved, at det langt fra altid er tilfældet.

Nobelprisvinderen i økonomi, Richard H. Thaler, indleder sin bog med et citat af Vilfredo Pareto fra 1906: ”Grundlaget for politisk økonomi og al samfundsvidenskab i al almindelighed er indlysende nok psykologi. Måske vil vi en dag kunne udlede samfundsvidenskabens love af principperne bag psykologien.” 

Og netop det med at kombinere det rationelle menneske – ”økonen” - i modellerne med psykologernes opfattelse af det rigtige, ”ufornuftige” menneske er det, der kendetegner adfærdsøkonomien, som en videnskab i vækst.

Hånden på hjertet er økonomiske fagbøger på 500 sider ikke lige det, der normalt står øverst på anmelderens ønskeseddel. Det plejer at være tørt stof, men denne bog er anderledes. Den er underholdende, ja ind imellem ligefrem sjov. Som forfatteren selv skriver: ” Bogen er ikke den slags, man forventer af en professor i økonomi. Det er hverken en videnskabelig afhandling eller en polemisk bog. Der vil selvfølgelig være diskussioner om forskning, men der vil også være anekdoter, (muligvis) sjove historier og endda en vittighed engang imellem. ”

Bogen lever til fulde op til denne deklaration, og de mange historier og anekdoter får virkelig rusket op i ens vanemæssige opfattelser af, hvad mennesker og økonomi er for nogle størrelser.

Richard H. Thaler: Adfærdsøkonomi. Hvordan vi afslørede det ufornuftige menneske. Gyldendal Business, 477 sider.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mennesket er ikke rationelt, men uregerligt og ufornuftigt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger