Med pli og råhed

tekst Tom Ekeroth
23.09.2019 kl. 09.00

Der er sætninger, hvor Søren Pind minder om en gammel mand spærret inde i en midaldrende mands krop. Hans biografi er også gammeldags og klassisk: Vi begynder med forfædrene og følger vor helts vej til storhed og i hans tilfælde politisk exit. Men hvor kan han skrive, og hvor er han en god, skarp fortæller.

Er det de tidlige år i Schweiz med regler og gammeldags borgerlighed, der gør det? I hvert fald er Søren Pind tidligt borgerlig, og som han selv skriver bærer han sin borgerlighed uden på i form af jakke og slips, men også i form af dannelse, gode manerer og den fornemmelse for pli, der har gjort ham til en nutidig Emma gad i Mads & Monopolet.

Men kristensind og pli forhindrer ham nu ikke i at være rå. Det er han i sin politiske vej. Som en truttende hanelefant med løftet snabel tramper han ind i debatter og på modstandere. Det tjener ham til ære, at han godt ved det og ved at det var forkert.

Ud over at være et ærligt selvportræt er det også en spændende politisk bog, som uden ret meget filter fortæller om livet i Venstre under tre formænd og om det betændte politiske klima på Københavns Rådhus, som han skildrer som en ormegård, hvor man skiftes til at lække skadelige historier om modparten. Også her tramper elefanten:  hvis han husker en modstander eller kollega som tåbelig, så skriver han det. Der er er interessante beskrivelser af højtstående venstrefolk med Claus Hjort Frederiksen i en tilbagevendende rolle som den brutale fixer. 

Og så stopper han efter bl.a. at have forsøgt at blive chef for Det Kongelige Teater (det kunne nu ellers have været morsomt). Han forlader konsekvent og frivilligt magten. Kunne han under andre omstændigheder været blevet partileder og statsminister? Nej, for stejl og for følelsesbetonet, for excentrisk. Men færdig med politik er han nu nok ikke.

Søren Pind: Frie ord. 346 sider. Gyldendal.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Med pli og råhed Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger