Hårde kampe om den røde tråd

tekst Jesper Hjort, cand. scient. pol., tidligere kommunaldirektør
30.01.2019 kl. 10.58

Karl Hjortnæs var medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 1971 – 94. I 1971 havde partiet et strålende valg med 71 mandater, hvoraf 26 var nyvalgte. Det blev noget af en fornyelse med navne som Svend Auken, Ritt Bjerregaard med flere.  Eller måske i første omgang nærmere et kultursammenstød.

Karl Hjortnæs har en kostelig beskrivelse af sit møde med Per Hækkerup, som ikke ville lade ham sidde ved sit bord i Snapstinget. Og hvordan senere udenrigsminister K.B. Andersen i 2 år blev nægtet ordet i gruppen med ordene: ”Når vi er interesseret i at høre, hvad du mener, skal vi nok sige til”.

Hjortnæs fokuserer primært på kampen om magten i partiet, og det gør han med den styrke, at han har været ganske tæt på og videregiver sine oplevelser uden filter.  Valgt i Aarhus sammen med Svend Auken, fælles om modstanden mod EU, med i Svend og Ritts kaffeklub og nær ven med Auken var udgangspunktet. Men da Auken løber i troværdighedsproblemer både internt og eksternt, er det slut med parløbet.

Vi får mildt sagt en anden version af formandsopgøret end den Aukens hustru, Bettina Heltberg lancerede i sin bog ”Hvor der handles”. Heltberg fremstiller formandsopgøret som et Shakespeare drama med Nyrup som den umoralske, forræderiske skurk og havde et vist held med den version. Hjortnæs-versionen er derimod hård ved Auken, og ser skiftet som en nødvendighed.

Hjortnæs tilhører venstrefløjen og lægger vægt på, at Socialdemokratiet er – og skal være – et arbejderparti til venstre for midten.  Som mange andre medlemmer er han derfor hård ved Thorning og ikke mindst Bjarne Corydon. Partiet ændrede sig fra at være et arbejderparti til at være et teknokratparti, der ikke repræsenterede særinteresser, men hele samfundets interesse og ”den nødvendige politik”.

På denne baggrund hilses Mette Frederiksen og Nikolaj Vammen – men ikke Henrik Sass Larsen –velkommen som nye ledere.  Om de helt har genfundet den røde tråd er dog for Hjortnæs et åbent spørgsmål.  Han er mildt sagt ikke begejstret for det nye principprogram, der blev vedtaget i 2017, hvor det hedder: ”Oprindelig var vi et klasseparti. I dag er vi det parti, der favner bredest. Vi er ikke til for nogle grupper i vores samfund, og vi repræsenterer ikke særinteresser. Vi er til for hele Danmark.” Hjortnæs kommenterer: ”Det er jo den skinbarlige borgerlighed!”

Så kampen om den røde tråd er ikke helt slut endnu. Det er en fornøjelse at læse en så bramfri fremstilling af partiets udvikling. Ingen kan være i tvivl om, at dette er virkeligheden, som Hjortnæs ser den. Og kampen om magten i Danmarks største parti er vigtig, fordi det er en vigtig del af kampen om magten i Danmark.

En rigtig spændende og velskrevet bog!

Karl Hjortnæs: Kampen om Socialdemokratiet – erindringer om magt og politik. Forlaget Momenta, 233 sider.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hårde kampe om den røde tråd Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger