Du skal være produktiv og en økonomisk gevinst for samfundet

tekst Jesper Hjort, cand. scient. pol., tidligere kommunaldirektør
26.03.2019 kl. 11.00

”At der findes en variation af menneskesyn i socialt arbejde, viser, hvordan udforskningen af socialt arbejde kan give en situationel indsigt i dialektikken mellem individ og samfund.”  Citat fra den introducerende flap til denne bog, som er et resultat af ”det dybdegående forskningsprojekt” Menneskesyn i socialt arbejde.

Så er du advaret – det er fint og svært det her. Og det er synd, for bogen er faktisk rigtig interessant, når man lige kommer i gang, og sammenhængen mellem menneskesyn, socialt arbejde og politik er væsentlig.

De 6 forskere bag bogen har ganske som annonceret været i dybden.  Og det er prisværdigt, for der foreligger nu en grundig dokumentation af, hvilket menneskesyn, der har været det fremherskende i det danske samfund og dermed i politikken og i det sociale arbejde.  Og hvilke kampe mellem menneskesyn der til stadighed udkæmpes, ikke mindst i det sociale arbejde.

Det dominerende menneskesyn i nutidens velfærdssamfund er, at borgeren skal arbejde og udvikle sig og således blive en økonomisk gevinst for samfundet. Borgeren skal være i stand til at overvinde dovenskab, sygdom og andre vanskeligheder. Det politiske fokus bliver således, hvilke indsatser der mest effektivt kan fremme produktive, arbejdende og selvforsørgende mennesker.

Men der findes jo andet i livet end økonomi og effektivitet. Kreativitet, nydelse, afslapning, fællesskab, fordybelse, kærlighed og meget mere. Og i det sociale arbejde kan vægtningen i forhold til kravene om produktivitet og effektivitet give konflikter for både borger og behandler.

Forskerne har indsamlet megen nyttig viden om disse kampe mellem forskellige menneskesyn.  Bogen henvender sig selvfølgelig til forskere, studerende og praktikere, der søger mere viden. Forfatterne vil også gerne have fat i ”politikere og ledere, der træffer beslutninger om fremtidens udvikling af velfærd og socialt arbejde”. 

Man kan nok ikke regne med, at der opstår kø hos boghandleren. Dertil er bogen for grundigt videnskabelig, tør og i den tungere ende.  Et lidt mere populært resumé og en klarere perspektivering af stoffet ville være befordrende.  For emnet er særdeles relevant for at forstå de dybereliggende strømme i samfundsudviklingen.  Politikken kommer ikke ud af den blå luft, men bunder i høj grad i vores tankesæt og menneskesyn.

Marie Appel Nissen, Mia Arp Fallov & Pia Ringø (red): Menneskesyn i socialt arbejde. Om udviklingen af det produktive menneske. Professionsserien, Akademisk Forlag. 235 sider.

 

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Du skal være produktiv og en økonomisk gevinst for samfundet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger