Den gode skoleleder

tekst Tom Ekeroth
04.10.2019 kl. 10.30

Jeg bemærkede første gang den aarhusianske Søndervangsskolen, da jeg sidste år op til jul læst, at skolelederen Rani Hørlyck havde brugt 100.000 kr. på at julepynte skolen, der har 96 procent tosprogede elever. Overraskende nok var det noget, der var endt som en shitstorm. Tværtimod. Og det forstår man godt, når man "En skole for alle" med undertitlen "Ranis forsvar for fællesskabet".

Med journalisten Mette Korsgaard som skribent fortæller den stærke og markante skoleleder en succeshistorie, en positiv historie om hvad folkeskolen kan, når den har gode ledere. En rigtig god og opløftende historie.

Hendes første lederstilling var på Nordgårdsskolen, hvor hun tog fat på et turnaround. Her er et citat, der viser lidt om hvor problemfyldt skolen var, og hun gik til angreb på det allerhelligste "ølskabet":

"Igennem årene var ølskabet blevet en velerhvervet rettighed blandt en gruppe af skolens lærere, der hver dag mødtes i rygerummet, når de havde fri. Her blev hygget og drukket øl. Som en lærer fra dengang beskriver det , så var der mange lærere, der var færdige med at undervise allerede ved middagstid, så der kunne efterfølgende blive rare timer i rygerummet. Det stoppede Rani". Der blev indført alkoholforbud med det samme.

Efter Nordgårdsskolen kom hun til Søndervangsskolen med de 96 procent tosprogede elever, noget hun aldrig har betragtet som et problem. Også her var der modstand fra lærernes side, ret voldsom endda, men også her tog hun ufortrødent fat på at ændrede på forholdene.

En del af "En skole for alle" er også Rani Hørlycks egen historie. Hun er adopteret to et og et halvt-årig fra Indien. Hendes mor var eneadoptant og adopterede senere en lillesøster til Rani fra Indien. Det er også en fin historie.

Og så i øvrigt: Det meste af julepynten på Søndervangsskolen kan genbruges år efter år.

Mette Korsgaard i samarbejde med Rani Hørlyck: En skole for alle – Ranis forsvar for fællesskabet. 174 sider. Gyldendal.

Emneord
Boganmeldelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Den gode skoleleder Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger