Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Ynkelige paphoveder

Af Tom Ekeroth, mandag den 11. november 2019 kl. 09.00

Jeg har lige været i Berlin. Det er altid spændende, fantastisk og bevægende, fordi historien er så tæt på, bl.a. i de små messingbeklædte "stolpersteine", i Danmark kalder vi dem snublesten. Det er altid med sorg og undren, jeg læser teksten, for de markerer, at her boede en jødisk familie, som blev deporteret og myrdet, eller dræbt allerede inden deportationen.

Stenene fortæller hel nøgternt fødselsår, navn og dødsdag og hvor vedkommende blev dræbt. Og selv om der er skrevet kilometer af forklaringer og analyser af hvorfor, så bliver min undren alligevel helt konkret. Hvad fik disse tyskere til i 1942 at slæbe afsted med en kvinde født i 1873, for derefter at sætte hende på et tog og myrde hende i en kz-lejr i Polen? Tænkte de slet ikke noget imens? Havde slet ingen af dem et moralsk kompas?

I sidste uge var det 81 år siden Krystalnatten for alvor må have markeret for de tyske jøder, at alt kun ville blive meget værre. I Danmark har nogle grupperinger "markeret" dagen ved at lave hærværk mod jødiske kirkegård og jødiske bopæle. 

Det vækker også min undren. Hvad driver disse ynkelige paphoveder? Er de helt historieløse? Er det nazi-romantik eller politik? Men jeg glæder mig over solid fordømmelse af hærværket fra borgmestrene i Aalborg og Randers og fra statsminister Mette Frederiksen. Det må aldrig bagatelliseres, som man til en vis grad gjorde i Tyskland til det var for sent at gøre noget.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Ynkelige paphoveder Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger