Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Uvidenhed er magt

Af Tom Ekeroth, mandag den 21. november 2016 kl. 07.00

Hvis der var noget, det amerikanske valg viste var det, at vi er på vej mod et postfaktuelt demokrati. I modsætning til det faktuelle demokrati er det postfaktuelle samfund kendetegnet ved, at borgerne i stigende grad har vanskeligt ved at skelne kendsgerninger fra ideologi – fakta fra politik. 

Det er ligegyldigt om det man siger er sandt eller falsk, bare man siger det smart nok. Engang sagde man, at ”viden er magt”. I dag er uvidenheden (andres) blevet en vej til magten.

I Carl Larssons hus (det er ham de med svenske idyller) havde de et leksikon over middagsbordet. Hvis familien diskuterede et eller andet blev det hevet frem som den øverste domstol i uenigheden. På en måde ligner det jo nutidens googleri, bortset fra at familien Larsson havde et udsagn, mens nutiden giver en masse valgmuligheder.

Og er man ikke tilfreds med fakta, begynder de alligevel at fylde for meget, så gør man ikke som folketingsmanden Søren Kjær, der sagde ”hvis det er fakta, så benægter al fakta”. Nej, man siger noget andet: ”jeg føler, at vacciner er noget man bliver syg af” eller ”jorden er flad” eller ”månen er lavet af grøn ost”. Føleriet er blevet et stærkt  våben mod fakta.

Det var Joseph Goebbels, der sagde, at hvis man skal fortælle en løgn, så skal man ikke nøjes med en lille løgn, man fortæller en kæmpestor i stedet. Hvis hans sorte sjæl befinder sig et sted (formodentlig hvor der er varmt) må den misunde de muligheder, der er for at manipulere i dag.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Uvidenhed er magt Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger