Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Undskyld eller ej

Af Tom Ekeroth, mandag den 9. januar 2017 kl. 07.00

Statsministerens nytårstale havde flere spor. Matadorsporet, der førte til overvejelser om hvor mange gange man egentlig kan have set nationalklenodiet og så dem, der mente at livet I Korsbæk mest skildrede det i overklassen. Og så var der Vestindien-sporet, som sandsynligvis senere på året vil blive mere trafikeret.

Det er i år hundrede år siden Danmark solgte de tre øer St. Croix, St. Jan og St. Thomas til USA for 25 millioner dollars efter en folkeafstemning. Her en isnende morgen er det meget sjovt at forholde sig kontrafaktisk til historien og forestille sig, at vi havde beholdt dem. Man kan gætte på at temmelig mange årsmøder og konferencer ville blive holdt der. Det knap så sjove gæt er, at vi næppe havde kunnet beholde dem.

Lars Løkke Rasmussen mente med rette, at Dansk Vestindien ikke er det smukkeste kapitel i danmarkshistorien, og det har han ret i. Men han undskyldte ikke for slavehandelen. Og det burde han have gjort, mener nogen. Debatten er ikke ny, men den vil blusse op adskillige gange i løbet af jubilæumsåret.

Nogen hemmelighed er det ikke, at Danmark som kolonimagt opførte sig lige så grimt som alle andre. Historielærerne elskede i hvert fald en overgang at undervise i trekanthandelen, denne magiske pengemaskine, hvor man sejlede til Afrika med skibet fuldt af sprit og skrammel, som man byttede til slaver, som man solgte med rekordhøj fortjeneste på De vestindiske Øer, hvorefter man sejlede tilbage til København med sukker, som man solgte med rekordhøj fortjeneste.

Første tur, så var skibet betalt. Hvis man har brug for at få det repeteret, er Thorkild Hansens engang bedstsælgende slavetrilogi stadig interessant læsning. Og hvis man vil se lidt af hvad slaveejerne fik ud af det, så er der både i København og omegn adskillige af deres fantastiske palæer. De blev ustyrligt rige. En af plantageejerne blev for øvrigt dansk finansminister.

Men skal man sige undskyld eller ej? På et tidspunkt bliver alle grusomheder til historie og hvornår skal man trække tidslinjen? Vi danskere elsker vikingetiden, men ser man bort fra alt det flotte og turistegnede var det jo ofte en samling voldspsykopater på udflugt.

Burde vi sige undskyld til englænderne, som så vel til gengæld skylder for verdens første terrorbombardement?

For slet ikke at nævne hekseprocesserne og behandlingen af civile tyske flygtninge efter Anden verdenskrig? På det tidspunkt havde vi ganske vist selv krav på store undskyldninger, men berettigede det vores handlinger?

Undskyldninger som korrektion af historien er komplicerede. Først og fremmest er de et statsanliggende. Og de efterfølges som regel af kontante krav. Og her skal regeringen selvfølgelig kunne forsvare eventuelt at skulle betale til nogen, som har været amerikanske statsborgere i hundrede år.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Undskyld eller ej Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger