Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Ulighedens anatomi

Af Tom Ekeroth, mandag den 25. august 2014 kl. 11.00

Forspillet til finansloven er i fuld gang og med præsentationen af regeringens sundhedsplan, er en af de store brikker i spillet ude i lyset.  

At regeringen vil bekæmpe ulighed i sundhed kan næppe være forbigået nogens opmærksomhed. Det har straks fået en række underdiskussioner til at blusse op igen.

Det for længst afdøde kommunistiske dagblad ”Land og folk” havde en tegner, der hed Herluf Bidstrup. Han tegnede altid ”de rige” som smælderfede livsnydere og overforbrugere, og ”de fattige” var enten idealiserede (lidt i retning af de russiske traktorførere) eller magre og udsultede.

Selv om det var propaganda, havde det selvfølgelig på et tidspunkt et skær af sandhed. Der var folk, der blev syge af sult, kulde og dårlige boliger.

I dag er hver fjerde baggård saneret væk, og de gamle slumkvarterer er en sød ejendomsmæglerdrøm. Og i dag er de velbjergede ofte magre som jagthunde, og fedmeepiedemien, nå ja – det er jo ikke i Gentofte, den topper.

Uligheden i levealder er der jo faktuelt, jo rigere område, jo længere lever man, men hvis skyld er det så?

Et citat fra lederen i Berlingske (hvis kernelæsere formodentlig er i god form) viser, at debatten er skarp og kan blive hårdere: ”En sundhedspolitik, der vil favorisere folk, som har opført sig tilstrækkeligt dumt i tilstrækkelig lang tid, er ikke rimeligt over for den del af befolkningen, som opfører sig ansvarligt”.

Det bliver interessant at se, hvad der sker de kommende år:

Der er masser af helhjertet forebyggelse, men vil et større mål af formynderi og sanktioner blive nødvendigt – og anset for rimeligt?

Hvordan vil befolkningens solidaritet på sundhedsområdet udvikle sig?

Vil det i det være sådan, at ”de ansvarlige” vil blive favoriseret over for dem ”der selv har været ude om det”?

Og hvilke forbud vil det lykkes at gennemføre?

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Ulighedens anatomi Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger