Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Udluftning i bageriet

Af Tom Ekeroth, onsdag den 30. september 2020 kl. 08.00

Debatten om sexisme på mediearbejdspladser eksploderede og mediechefer rundt omkring fik travlt med at kigge efter skeletter i skabene. Eller måske snarere forsegle. Det lykkedes bare ikke, og landets mest svagtseende chefredaktør Poul Madsen på Ekstra Bladet mente ikke, at han havde et problem. Kaklunk, så landede et brev fra 46 nuværende og tidligere kvindelige medarbejdere, der kunne fortælle en anden historie.

Bl.a. om en chef, der efter at fået en advarsel for sin opførsel blev forfremmet. Underligt, ikke? Nærmest sådan noget man forestillede sig i mafiaen: Du har opført dig rigtig grimt, vi må hellere gøre en stor mand ud af dig.

Efter i adskillige år at have mobbet, svinet og sendt medarbejdere grædende hjem på Ekstra Bladet, der tier hvor andre tør, blev tyrannen endelige fyret. Med ord om at man var uenige om ledelsesopgaven.

Men hvorfor er det sådan på medierne, som jo ellers ser sig selv som vagthunde. Fordi man mange steder har haft et selvbillede af, at her lever vi lidt på kanten, så der gælder andre regler for os. Fordi chefer har accepteret, at folk, der var dygtige godt måtte opføre sig grimt. Og dem, der klagede fik at vide ”kan du ikke tåle lugten i bageriet, må du finde et andet”.

I weekenden kom så tilsvarende beretninger fra den politiske verden og fra lægeverdenen. Det er voldsomme, ubehagelige beretninger kvinderne kommer med. Skulle nogen være i tvivl, så ser man tydeligt, hvor lavt højtuddannede, højt profilerede mænd er i stand til at synke. Man kan roligt regne med, at ingen brancher vil kunne sige sig fri. Det er rigtig godt, at de enkelte arbejdspladser nu sætter undersøgelse i gang, og at KL vil undersøge, hvordan det ser ud i landets kommunalbestyrelser, hvor Danske Kommuner tidligere har kunnet påvise at hver tiende kvinde havde været udsat for sexisme.

Vil det betyde fyringer? Ja, formodentlig har nogle mænd opført sig så grimt og i fuld belysning, at der ikke er nogen vej tilbage. Formodentlig har nogle chefer alt for tydeligt ladet som ingenting. Men selv om de fortjener det, er det egentlig ikke det, det handler om. Det drejer sig om at få skabt en kulturforandring. At få luftet ud i bageriet.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Udluftning i bageriet Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger