Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Skrot bygningen som ikke kan holde til vejret

Af Tom Ekeroth, mandag den 3. september 2018 kl. 08.00

I sidste uge endte en lang strid mellem Slots- og Kulturstyrelsen og bestyrelsen for Vikingeskibsmuseet i Roskilde. 

Det kan virke som en omvendt situation, men bestyrelsen har længe ønsket at få affredet museet, som er bygget i 1969, så det kan rives ned for at give plads til et nyt. Tidligere har Slots- og Kulturstyrelsen sagt nej til affredningen, men som sidste instans gik kulturminister Mette Bock mod sine egne embedsmænd.

Vikingeskibsmuseet, der er bygget i det der hedder brutalistisk stil – masser af rå beton – blev fredet i 1997. Det var før klimakrisen og stormflod, der truede museet, så det kun var marginaler, der skilte fra katastrofen.

Formanden for museets bestyrelse, Roskildes borgmester Joy Mogensen, sagde mens alt tydede på at fredningen ville blive opretholdt:

"Jeg vil dø af skam, hvis der sker noget med denne her uvurderlige kulturarv. "

Det er utrolig præcist. Det var rigtig, rigtig stort da skibene blev fundet i 1962, og det ville være skamfuldt, hvis der skete dem noget. I forhold til sikkerheden for skibene bliver bygningen sekundær. Og det er tydeligt, at den ikke holder mange år.

Jeg ved godt, at slutningen af den ene strid åbner for en næste: Hvordan skal et fremtidigt museum finansieres og hvordan skal det se ud. Det kan let blive en kamp mellem Bjarke Ingels og HBO-serien Vikings.

Jeg skal lige nævne, at jeg har ikke noget mod den nuværende bygning, som har været en fin ramme om skibene og i dag er centrum for en masse aktiviteter, som det levende museum står for. Men jeg er glad for at skibenes sikkerhed kommer først. 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Skrot bygningen som ikke kan holde til vejret Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger