Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Skal arbejde adle?

Af Tom Ekeroth, mandag den 13. september 2021 kl. 09.00

Diskussionen om hvad man skal gøre for at få ledige på kontanthjælp i arbejde er uendelig, og nu er den blusset op igen. Jeg kan huske, da den markante borgmester i Rudersdal (dengang Søllerød) Erik Fabrin (V) var irriteret over at unge, der lige havde fået studentereksamen, hentede kontanthjælp som en slags feriepenge. Også selv om de kom fra velbjergede familier. Han satte dem til at rense strandene i kommunen. Det var i forrige århundrede og vakte en del opsigt.

Siden har debatten flyttet sig meget, og den forestilling som nogen givet havde om at kontanthjælp som en slags borgerløn, som man kunne bruge til at realisere sig selv, er for længst væk. I dag taler vi ret og pligt, arbejde adler og det at arbejde behøver ikke at være lystbetonet. Det sidste er også en interessant diskussion ­– personligt glæder jeg mig stadig over at have haft job, der var spændende og sjove – måske ikke altid mandag morgen – men det var da et privilegium. Jeg er til enhver tid også glad over, at nogen påtager sig sure, trivielle, nødvendige job. Men måske kan man også få noget ud af et arbejde, som ikke i første øjeblik virker attraktivt.

Da Jan Carlzon var SAS-direktør fortalte han denne historie:

”En mand går rundt på en stor byggeplads i middelalderen. Der sidder to stenhuggere, de hugger den samme slags sten. Igen og igen. Manden spørger den ene af dem om hvad han synes om arbejdet og han siger trist: ”Det er det samme, dag ud og dag ind”. Nå, han spørger også den anden, som er begejstret: ”Trist – slet ikke. Jeg bygger en katedral”.

Umiddelbart forbinder vi nok det med lyst/ulyst med graden af uddannelse et job kræver, men sådan behøver det ikke at være – der er vel også overlæger som med ubehag nærmer sig deres arbejdsplads.

Nyttejobbene er også vendt tilbage i debatten. Og jeg kan godt forstå, at kommunerne er en lille smule trætte af, at nyttejobbene bliver hevet frem igen. For de er mildest talt en besværlig konstruktion: Nyttejobbene må ikke konkurrere med ”rigtigt” arbejde, det er svært at se dem som kompetencegivende, svært at se, at de kan skabe adelskab. For selvfølgelig har man ikke et krav på arbejdsglæde, men det er virkelig svært at forestille sig, at der kan skabes glæde i nyttejobbene.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Skal arbejde adle? Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger