Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Sidste nyt fra Sherwood Skovene

Af Tom Ekeroth, mandag den 3. februar 2020 kl. 08.00

Interessant at se, at det var statsministeren, der selv gik ud med lanceringen af den kommende udligningsreform. Og Mette Frederiksen fik næsten en drømmestart på forhandlingerne: Slut med at kunne få tilskud for aupairs og slut med at ”rige” kommuner kan få del i tilskud for fraflytning.

Det blev lanceret af DR som en Robin Hood-reform, og så var det endda toppet med KL’s næstformand Martin Damm ­– som venstreborgmester i Kalundborg – der udtrykte glæde over de kommende penge til ”fattige” kommuner. Han viste en skole frem, der bestemt trængte til mere end en kærlig hånd.

Interessant også hvor meget aupair-ordningen egentlig fylder i diverse debatter. Men altså at gå ud og forsvare den og dens økonomiske fordele er som at caste sig selv som en blanding af Maria Antoinette og Poul og Fritz.

Det var nu heller ikke det Gentoftes borgmester Hans Toft slog på, da han forventet gik til modangreb på reformen. Han synes mildest talt ikke, at det er retfærdigt, at Gentoftes borgere skal betale til – han nævnte specifikt – Kalundborg. Han fik også lige nævnt, at han på et besøg i en fattig jysk kommune fik set udbuddet af sportshaller, som underforstået er betalt af Gentoftes borgere.

Den jyske borgmester sagde så til Toft, at han da godt kunne få dem tilbage. Det bliver formodentlig de to store borgmesterpartier S og V,  der ender med at lave et forlig om udligningen, men mon ikke den tidligere borgmester, nuværende partiformand Søren Pape modtager en rimeligt kontant opfordring fra Gentofte om at gå i aktion.

I dagene op til reformen blev udgifterne til ældre forventeligt bragt ind i debatten, og det fik en DR-journalist til at hive det ellers udfasede ord ”ældrebyrde” frem fra den forbudte skuffe. Hvad enten man nu hylder politisk korrekthed eller ej, så er ordet en underlig omskrivning af en succes, nemlig det, at vi har fået et længere liv.

Reformen vil give kommuner med mange svage ældre flere penge, og det er der selvfølgelig brug for. Til gengæld forsvinder det tilskud for borgere over 85 år. Som Astrid Krag siger, så handler det om at skabe retfærdighed og velfærd. To kæmpestore ord som man kan diskutere i det uendelige. Ikke al svagelighed kommer af et hårdt arbejdsliv, og måske er der borgere af den type, der løber et halvmarathon et par gange om dagen, som ikke helt er med på, at ham eller hende, der ryger 40 smøger og støtter det lokale bryggeri kraftigt, skal have penge, når de når pensionsalderen. Nå, det er en anden diskussion.

Men ellers er tingene nogenlunde som de plejer: Borgmestre, der skal af med penge er utilfredse og borgmestre, der får penge er ikke sikre på, at det er nok. Som en ekspert sagde, så vil reformen være en succes, hvis alle er lidt utilfredse. København skal af med penge, men Frank Jensen er til gengæld tilfreds med, at det samtidig betyder, at de måske nu er slut med syv siloer aka forvaltninger.

Noget er dog anderledes: Medierne har denne gang interesseret sig for udligning og gjort en del for at skabe debatter og give forståelige forklaringer. Det er ikke så ringe endda.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Sidste nyt fra Sherwood Skovene Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger