Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Shitstormen de kaldte hest

Af Tom Ekeroth, mandag den 16. januar 2017 kl. 07.00

Sidste uges uden sammenligning mest omtalte hest hedder ”Jazz”. Den befinder sig (stadig) i Washington, hvor den er udstationeret. Dens ejer er gift med Johannes Langkilde, der er USA-korrespondent for DR. ”Jazz”s tur til USA kostede lidt under 70.000 kr. Betalt af DR, og det svarer cirka til 24 licensindbetalinger. Hjem kommer den så ikke på seernes regning efter flere dages shitstorm, hvor nyhedsdirektør Ulrik Haagerup har været ude og undskylde.

Samme Haagerup bor i Ry, og det er han så glad for, at han ikke vil flytte. Det kan man jo godt forstå, men det betyder, at han pendler med fly til sin arbejdsplads i København. Det betaler arbejdsgiveren ud over lønnen. Så der ryger lidt flere licensmidler.

DR er en del af det korps af vagthunde, som interesserer sig for kommunernes forbrug, og det er ikke svært at forestille sig den bølge af tv-avis forargelse det ville have affødt, hvis en politikers kones hest havde nydt godt af offentlige midler eller hvis en kommunaldirektør fik daglige rejser betalt med fly.

Engang var DR en institution, der samlede nationen med nyheder og fiktion, som den aldrig overgåede Matador, som vi blev mindet om i statsministerens nytårstale.

Siden vi kunne se, hvordan nedturen ramte Damernes Magasin, er statsinstitutionerne blev omfattet af markedet. Det greb man an på forskellige måder, ofte som om man mest kopierede private firmaers svagheder. Mens vi sendte flere og flere mails og bestilte flere og flere varer på nettet, som blev leveret af private operatører, forvandlede posthusene sig til små supermarkeder, hvor man kunne købe nostalgisk postlegetøj. Ind til posthusene så forsvandt. I dag ligner det gamle kongeligt privilegerede væsen en lidt forkølet fusion: blåt, rødt og usynligt. Faktisk lidt i retning af Damernes Magasin.

DSB skulle være rigtigt moderne, fine nye visuelle identiteter og businessclass med gratis måltider, et ualmindelig flot blad Ud&Se samt en flod af sjove reklamer med Søren Pilmark og Harry. Samt forsinkelser. 

Og tilbage til DR: Johannes Langkilde er en rigtig dygtig USA-korrespondent, og Ulrik Haagerup er sikkert en fremragende nyhedsdirektør, men måden at ekstra-forgylde dem på minder i høj grad om dele af erhvervslivet, hvor man lever efter det gamle skønhedsslogan ”fordi vi har fortjent det”.

Hesteaffæren rammer på et skidt tidspunkt med en kulturminister, der har bebudet ændringer i DR. Hun siger, at ”DR har gjort sig utrolig sårbar for kritik” med sagen.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Shitstormen de kaldte hest Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger