Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Sådan en middelmådig mandag morgen

Af Tom Ekeroth, tirsdag den 13. december 2011 kl. 13.22

Sådan en mandag morgen er som Dantes guddommelige komedie med skriften over Helvede ”her lades alt håb ude”: 

Det går skidt med klimaet, med EU, med væksten. Begrædelighederne vælter i en uendelig strøm  ud fra radioavisen og ud i decembermørket. Avisen har den samme muntre tilgang til livet, og her støder jeg på overskriften ”Middelmådigheden triumferer i skolen”.

Klummen handler om, at folkeskolen ikke kan løfte den sociale arv – den kan hverken gøre noget  for eliten eller for den ressourcesvage tredjedel, men kun for midtergruppen – klummeskriveren kalder det for ”middelmådighedens triumf”. 

Når det står i den topkloge Politiken, virker det på en eller anden måde ekstra foragteligt, men betragtningen er jo underlig – er der noget galt med at være almindelig?

Men Politiken fortsætter skriveriet om middelmådigheden: De dygtige studerende med topkaraktererne går i stigende grad uden om seminarierne og ind vælter de middelmådige. Men hvis vi nu går ud fra, at det handler om karakterer til studentereksamen, så bliver de jo ikke givet i pædagogik eller sans for børn eller evne til at lære fra sig.

Det er jo heller ikke sådan, at den nybagte student siger til sig selv ”jeg er ikke så klog, så jeg må hellere blive lærer”, og er det i øvrigt nødvendigvis sådan at storslåede matematikkarakterer alene gør en god lærer?

Det kan godt lyde besnærende, at læreruddannelsen skal ind på universitet, men det sker næppe lige med det samme. Til da skulle medierne – navnlig de middelmådige – måske finde noget andet at skyde til måls efter, der er ikke ret meget andet, der de senere år er blevet talt ned og skrevet ned, som læreren som profession og folkeskolen som institution.

Der er ikke ret mange andre fag, der var sluppet gennem det uden skrammer. Heller ikke journalistik, hvor der også ind imellem slipper middelmådige ind.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Sådan en middelmådig mandag morgen Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger