Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Retfærdighed?

Af Tom Ekeroth, mandag den 1. oktober 2018 kl. 09.14

Etisk Råd mener, at behandlingen af sygdomme i Danmark er ulige og uretfærdig. Kræftbehandling og behandlingen af hjertesygdomme får pengene og opmærksomheden, mens lungesygdomme, vel først og fremmest KOL, ikke får midler og opmærksomhed i samme grad. Ifølge Rådet får de uretfærdigt meget mindre. Direktøren for Lungeforeningen er ikke uventet enig og kalder de nuværende tilstande en skandale.

Årsagerne til, at det er sådan, er sandsynligvis flere. Når vi med frygten som drivkraft googler sygdomme, er det generelt næppe KOL, men snarere en af de mange kræftformer. Læger søger vel også hen, hvor der er prestige og midler. Nogle af patientforeningerne er eminent dygtige til at skaffe midler og opmærksomhed. Og så er der det måske ømmeste punkt: Man kan godt få KOL af andet end rygning, men over 85 procent af tilfældene skyldes rygning. Så neden under lurer hele den store diskussion om livsstilssygdomme i hele taget.

Etisk Råd mener, at hvis pengene i behandlingssystemet skal blive brugt rigtigt og retfærdigt, bør man oprette et behandlingsråd, der kan tage stilling til, om en behandling skal tages i brug – og holde det op imod, hvad den koster, hvilken effekt den har, og om man kan få mere sundhed for pengene ved at bruge dem på noget andet.

Det kan godt være, at det flytter nogle penge. Men lige så snart man prioriterer, kan man godt glemme spørgsmålet om retfærdighed. Og selvfølgelig skal man prioritere, hvor ondt det så end gør. For selv om vi så brugte hele vores BNP på sundhedsvæsenet, vil det aldrig blive nok, så længe vi lider af noget og dør af noget. Men det er godt at tage diskussionerne. 

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Retfærdighed? Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger