Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Profession: Kommunaldirektør

Af Tom Ekeroth, mandag den 29. april 2013 kl. 09.30

Kommunaldirektørernes forening fylder 100 år i denne uge. En forening og et job, der har udviklet sig utroligt. Engang var de kæmnere. Mange af dem var begyndt som elever i en kommune. Det kunne være en lang vej, men også give hurtig adgang til topposterne.

Under kommunalreformens fantastiske sammenlægningsøvelser interviewede jeg en del af kommunaldirektørerne. En af dem havde været med så længe, at jeg godt syntes jeg kunne spørge ham om, hvad han havde været ved den sidste reform: Jo, der havde han også været kommunaldirektør.

Andre var kommet af kringlede veje: Tidligere officerer, lærere, der var blevet skoledirektører, en enkelt kulturredaktør, som jeg havde den glæde at være kollega med, var der også. Det er ved at være slut. I dag er de djøf’ere, og sådan er udviklingen. Direktøren, der begyndte som lærling er også en sjælden type i dag.

Kommunalreformen var et udskilningsløb. En replik fra Vingstedcentret, hvor to borgmestre havde fundet sammen i en fælles forståelse: ”Men det skal ikke være med din kommunaldirektør”. Og sådan blev det jo også.

I dag er de tilbageblevne helt ubestrideligt topledere, og lige så ubestrideligt topprofessionelle og topdygtige. Selv i de mindste kommuner er organisationerne jo større end de fleste danske virksomheder.

Engang imellem ender det med fyringer, det er uundgåeligt. Men sammenlignet med topledere i andre brancher, er det vel efterhånden statistisk færre, tit er der bare mere opmærksomhed om det, blandt andet fordi det altid vil være en stor historie i lokale medier.

Om der vil komme en stigning efter valget,  som der plejer at gøre, kan man kun gætte på.  Men lad mig alligevel tage det farlige gæt: Nej, for der er i dag så meget ledelseskraft og ledelsestalent, at det kan hamle op med borgmesterskift og politisk turbulens.

Men foreløbig et stor tillykke til den 100-årige forening og dens fremragende medlemmer.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Profession: Kommunaldirektør Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger