Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Praktikpladserne og pegepinden DI

Af Tom Ekeroth, mandag den 22. september 2014 kl. 08.00

På de danske medier har man også praktikforløb, og man kan kun gennemføre journalistuddannelsen, hvis man er i praktik. Matchet mellem praktikanter og arbejdsgivere sker på Journalisthøjskolen i Aarhus to gange året, på de såkaldte ”panikdage”. 

Her er luften tyk af parfume og kampgejst, det er et stort marked, hvor der både bliver knust og opfyldt drømme i mødet mellem praktiksteder og praktikanter. 

Nogle gange er panikken ekstra stor, fordi der ikke er pladser nok, men der kan også være praktiksteder, der ikke får den eftertragtede (billige)arbejdskraft. Alligevel lykkes det i ugerne efter at få praktikken på plads. Og selv om de kommende journalister ikke får dem, de elsker, ender nogen af dem sikkert med at elske dem, de får.

Men når en så relativt lille usikkerhed kan skabe så stor panik, hvordan må det så ikke være at mangle 13.000 praktikpladser? Det er anslået hvad der mangler for de unge på erhvervsskolerne. 

Nogen ny problematik er det ikke, og man kan stille det teoretiske spørgsmål, hvordan det egentlig ville være, hvis eleverne i 1. g ikke var sikre på at kunne fortsætte i 2. g, fordi der ikke var plads? 

Alligevel er det ikke som om, der i grunden sker meget. DI, som nogle gange ligner en pegepind i tyve etager, har hævdet, at det skyldes at virksomhederne er bekymrede for, at de unge ikke parat til arbejdslivet. 

Nogle havde således spurgt om ”hvor meget sygefravær man måtte have”. Det er ikke verdens mest begavede indgang til et samarbejde, men alle arbejdspladser kan risikere at få medarbejdere, der er en pest og plage, lige som man som arbejdstager kan risikere at havne på arbejdspladser, der ligner filialer af helvede. 

Det er et grundvilkår, og undskyldningen med de umulige unge er for sølle og for søgt. 

Den forklarer ikke at 13.000 ikke kan få plads til at komme videre med sin uddannelse. Forude lurer mangel på uddannet arbejdskraft, men manglen rammer også ind i urbaniseringsdiskussionen. Det handler om uddannelser, som man kan tage i hele landet. Hvis man altså kan komme videre med dem.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Praktikpladserne og pegepinden DI Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger