Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Praktikpladser er vigtigere end fredagsbar

Af Tom Ekeroth, mandag den 9. september 2013 kl. 08.00

Gymnasiet er ved at sejre sig ihjel. Alle vil derind, men det er et voksende problem, at det mere er festlige fester, en hvid hue og forældre der snottuder ned i champagnen end tankens slot, der trækker.  

Sagt på en anden måde, så er det godt, at der nu er kommet fokus på erhvervsuddannelserne og en vilje til at løfte dem, så de kan tage konkurrencen op.  Om midlerne så er der er noget andet, men det virker som om noget vil ske.

At unge har brug for en afklaring, for at finde det rigtige fag – det gode job – kan man godt forstå, og det er kun overdrevne nostalgikere, der syntes det var godt dengang Far kom hjem og sagde ”Du skal i lære hos bageren nede på hjørnet”.  

Men der jo også grænser. Jeg gik på Journalisthøjskolen med en, der havde brugt ni år på at studere fransk uden at blive færdig. Det var en ret dårlig forretning for alle andre end banken, der tjente på de studielån, han aldrig slap af med. 

Det er også en dårlig forretning, når de unge på erhvervsskolerne dropper ud eller skifter linje, fordi de ikke kan få praktikpladser. 

Der er et langt større problem end manglende fredagsbar og festligt studiemiljø, og her må man håbe at alle de fornuftige parter, der har hænderne på erhvervsuddannelserne kan skabe løsninger.  At der er usikkerhed, ved ethvert valg af uddannelse i forhold til jobchancer etc., er et grundvilkår, men uddannelser bliver ikke attraktive ved indbygget usikkerhed i selve forløbet.

Et tankeeksperiment: Hvad ville der egentlig ske, hvis man gjorde det at have en lærling næsten gratis?  Selvfølgelig skulle der begrænsninger på, det er jo ikke sådan murermesteren skal kunne have 15 i praktik og ingen svende. 

Man er selvfølgelig også nødt til at styre indtaget – det nytter ikke noget at 400 håbefulde vil være stukkatører, hvis der kun er et firma tilbage og behovet er dalende.

Praktik er en vigtig del af en uddannelse, det er helt banalt i mødet med virkeligheden, så man bliver en god læge, lærer eller blikkenslager.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Praktikpladser er vigtigere end fredagsbar Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger