Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Pippi og modet til at stå imod

Af Tom Ekeroth, mandag den 15. september 2014 kl. 07.00

Ingrid Vang Nyman stammede fra Vejen, og Vejen Kunstmuseum har en stor samling af hendes værker. Hun var allerede som helt ung en fremragende illustrator, og da hun mødte den næsten jævnaldrende Astrid Lindgren opstod et fantastisk, men også turbulent samarbejde. Ingrid Vang Nyman havde høje krav til sig selv, men også til sine honorarer. Et plaget kunstnerisk talent, der begik selvmord i 1959 som 43-årig.

Men inden da havde hun med illustrationerne til bøgerne om den vidunderlige anarkist Pippi Langstrømpe skabt figurerne, så de siden har været uløseligt forbundet med bøgerne. 

Ind til nu i hvert fald. For i temaparken Astrid Lindgrens Verden havde man på et børnegardin brugt en tegning, hvor Pippi er i Sydhavet, hvor hendes far er høvding. På tegningen sidder hun omgivet af brune børn, der vifter hende med palmeblade.

En svensk mor anklagede Astrid Lindgrens Verden for racisme, det sædvanlige kor af facebook-medløbere, med for god tid, gik straks til angreb, direktøren lagde sig straks fladt ned, sagde undskyld og understregede, at Astrid Lindgrens Verden ikke går ind for de værdier, der var udtrykt i gardinet.

Astrid Lindgren var utvivlsomt noget træt af Ingrid Vang Nyman engang imellem, men jeg tror ikke, at hun ville have taget afstand fra illustratoren.

Man kan synes, at det er forunderligt, at merchandise fylder så meget mere end produktet. Og frygte hvem der næste gang bliver ramt i det fantastiske lindgrenske univers. Og så kan man endnu engang undre sig over den svenske tendens til at se sort, når de ser dansk.

Men ret beset handler det om mod – i dette tilfælde mangel på mod – til at stå imod, til nøgternt at forklare og nuancere. Til at sige at ikke enhver, der hiver diskriminationskortet frem, har ret. Til at skære gennem vrøvl også hvis det er velment.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Pippi og modet til at stå imod Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger