Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Personale fra Helvede

Af Tom Ekeroth, mandag den 3. juni 2019 kl. 10.30

"Du skal tie stille nu! Du er en kæmpe egoist". Siger den maskerede pædagogmedhjælper i TV2 dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden", som blev sendt i sidste uge. "Sådan er der ingen børn, der skal tales til", skrev overborgmester Frank Jensen helt præcist på Facebook. Det var hjerteskærende at se de hemmelige optagelser af børn, der gik grædende rundt. Uden at nogen greb ind. Tværtimod blev der talt grimt til dem.

Programmet rejste en storm af følelser: medlidenhed med børnene og vrede over personalet fra Helvede. Men det rejste også en række spørgsmål uden svar.

Bag fortæppet af barnegråd kunne man næsten høre ordet "underbemanding" og derefter selvfølgelig "minimumsnormeringer". Den diskussion vil jeg ikke blande mig i. Den ene institution, hvor børnene løb op og ned ad væggene, kunne klart godt have brugt et par ekstra voksne. Men i flere af situationerne sad en mandlig pædagogmedhjælper ned i lang tid, og en anden ville tilsyneladende hellere tørre borde af end at trøste?

Der skal flere uddannede pædagoger ind i institutionerne, mener BUPL. Det er helt legitimt for en fagforening, men den uddannede pædagog greb jo ikke ind, mens den værste af situationerne foregik. Og omvendt: Kan en uddannet pædagog forvandle en ung mand, der næsten synligt ikke gider jobbet til en empatisk medarbejder?

Selve udsendelsen rummer også et dilemma: Hvor meget målet egentlig helliger midlet? Jeg er helt med på, at de hemmelige optagelser kan have været nødvendige, og hvis et par af det optrædende personale fra Helvede er røget ud på knæ og albuer, så er det løn som forskyldt. Men det er alligevel også lidt betænkeligt med en pædagog på vej til at blive journalist, der optræder som den hemmelige gæst. Hvordan har hendes rolle ellers været på arbejdspladserne, som har sørget for hendes scoop? Og hvor omfattende er problematikken egentlig, i udsendelsen virker det jo nærmest som om de københavnske institutioner står med massive problemer, hvordan virker det egentlig på alle de medarbejdere, uddannede som medhjælpere, der hver dag gør et godt og behjertet stykke arbejde? Motiverende? Næppe.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Personale fra Helvede Felter med * skal udfyldes
 

Hvilke unge tiltrækkes af job i det offentlige ?

Af:F. Reuter - Den04.06.2019 kl. 12:49Anmeld kommentar

Absolut en trist historie. Desværre kommer der flere og flere af disse og flere ansatte i den offentlige sektor protesterer inderligt. Bl.a. trefjerdedele af overlægerne på sygehusene. Det forstår man godt, hvis f.eks. flytteudgifter i Århus skal betales med en reduktion i ansatte. Patienterne bliver bare ikke færre.
Jeg troede at børnepasning, ældrepleje, skole og den slags var et samfundsmæssigt ansvar. I dag er det den offentlige sektors ansvar og ekstraudgifter til pædagoger, sygeplejersker, læger og lærere som følge af demografiske ændringer skal stort set klares indenfor rammen.
Den borgerlige regering har nu i mange år reduceret den offentlige sektor så meget, at det snart bliver mere end vanskeligt at finde unge der ønsker uddannelse og job indenfor sektoren.
Personligt frygter jeg, at den øjeblikkelige situation med mangel på mange omsorgsfaglige medarbejdere, bliver markant forværret,- og så vil situationer som vi så fra de (få) københavnske institutioner desværre ikke være undtagelsen.

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger