Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Partihopperi

Af Tom Ekeroth, mandag den 31. august 2020 kl. 10.30

105 kommunalpolitikere er ifølge seneste nummer af Danske Kommuner hoppet fra deres parti. De går politisk en krank skæbne i møde, det bliver svært at blive genvalgt. Partihopperiet bliver betragtet som utroskab eller endda forræderi.

Motiverne til partihop er meget forskellige. Hvis der er 105 afhoppere, så er der nærmest også 105 historier. Man kan synes, at moderpartiets linje på Christiansborg udvikler sig i en uheldig retning, men der kan også være stærkt personlige motiver. Man kan simpelt hen ikke med sine partifæller, det er jo heller ikke ukendt, at ledelsesstilen hos nogle gruppeformænd eller endog borgmestre ikke altid er tidssvarende.

Så motiverne kan være mange, og vejene fra gammelt parti til et nyt kan engang imellem virke mærkværdige, længdespring med bind for øjnene, men det er jo også fordi det i kommunalpolitik så tit handler om mennesker frem for ideologi.

Nu er partihop jo ikke noget, der kun foregår i kommunerne, men i høj grad også på Borgen, nogle udbrydere har måttet sande, at det nærmest var en vej ud i ødemarken, mens andre er sluppet godt fra det og er blevet ministre i det nye parti. Andre har faktisk nået hele to partier og med weekendens udmelding fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, som i skrivende stund overvejer at stifte et nyt parti, er der sat helt nye standarder.

Det er jo karakteristisk, at vi ikke er så konstante, som vi var dengang verden stadig var i lave: Vi skifter bolig, ægtefæller, venner, holdninger, smag, så selvfølgelig også parti.

Til gengæld tror jeg, at omkostningerne stadig er store, måske endda større i lokalpolitik, hvor man er så tæt på de tidligere politiske venner.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Partihopperi Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger