Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

På godt danish

Af Tom Ekeroth, mandag den 27. oktober 2014 kl. 10.00

I denne uge udkom en håndbog i ghetto-dansk. Det skal nok bringe nogen op i det røde felt, for kampen om sproget slutter aldrig. Og den er bestemt heller ikke ny.

Eduard Engel, tysk litterat, gik allerede før 1. verdenskrig til kamp mod ord, der ikke var rigtigt tyske. Man kan godt stadig finde rester af ord, der blevet fortysket, men der er ingen grund til at hænge vore sydlige naboer ud af den grund. Både franskmænd, italienere, nordmænd og danskere såmænd har kæmpet for at holde sproget rent, og fri for grimme udenlandske indslag. Hvilket jo er en umulig øvelse.

Jo, jo man kan jo godt kaste sig ud i noget gammelmandssurhed over hvorfor det absolut skal hedde ”sale” og ikke længere udsalg, men sproglige bastioner er mere usikre end Dannevirke. Og hvis det skaber genklang og forståelse, at kommuner har slogan på engelsk, så fint med det.

Men tilbage til ghetto-håndbogen: Vil den fremme forståelsen? Ja. Det kan den da godt. Så længe den bliver brugt til at forstå hvad der bliver sagt.

På sin vis er det vel en slags dialekt, og lige som det er svært at læse nogle Blicher-noveller uden undertekster, så kan forklaringer fremme forståelsen. Man skal bare ikke gøre som præsten i Mark Twains ”Begravelse i Nevada”, der resolut lærer den lokale måde at tale på. Det ender helt sansy (ghettodansk for sindssygt).

Og dansk skal nok overleve. Det har det troligt gjort i pænt mange år.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: På godt danish Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger