Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Overvågning og opklaring

Af Tom Ekeroth, mandag den 16. februar 2015 kl. 08.00

Engang var vi bekymrede for overvågning. Det er vi tilsyneladende ikke mere. Vi vælger jo i høj grad selv at fordre dem, der har en interesse i at overvåge os, og vi hjælper i myndighederne med at opklare for eksempel socialbedrageri. Vi anmelder løs.

Alligevel var det noget overraskende i en morgenradioavis at høre, at 76 procent af befolkningen går ind for et landsdækkende DNA-register. Kun 14 procent var i mod, og det betyder – måske – at det på et tidspunkt kan blive en realitet. Man kan starte med at registre nyfødte og så i øvrigt opfordre befolkningen til at lade sig registrere.

Det ville ikke kunne forhindre forbrydelser, men det ville give en meget høj opklaringsprocent. Og forhindre forbrydelser. ”Amagermanden” ville ikke have kunnet begå sin serie af forbrydelser, hvis der dengang havde været et dna-register. 

Det kan godt lade sig gøre at undgå dna-spor, men det kræver langt mere end at tage et par handsker på. Men hvad er argumenterne så imod?

Der kan være det praktisk betonede: Der kan ske fejl, og hvor store er chancerne for en uskyldig for at klare sig mod noget, der normalt vil blive set som et tegn på skyld? Og et mere filosofisk om at det ville være et helt andet retssamfund, man ville få. Det sidste er umiskendeligt rigtigt, men som det er, har danskerne tilsyneladende ikke meget imod. Det gode ved undersøgelsen er jo under alle omstændigheder, at tilliden til Danmark som retssamfund er tårnhøj.

Bliver det så til noget? Ikke lige med det samme, men på længere sigt, ja det er sandsynligt. Uopklarede forbrydelser med stor medieopmærksomhed vil kunne skabe grobund for det.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Overvågning og opklaring Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger