Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Ondt i livet

Af Tom Ekeroth, mandag den 5. marts 2012 kl. 07.30

Tal kan være dyster læsning. Ifølge Danske Psykiatrisk Selskab har tilsammen 645.000 danskere en psykiatrisk diagnose. Den Nationale Sundhedsprofil for 2010 viser, at cirka ti procent af befolkningen har dårligt mentalt helbred og at 12,6 procent ofte er stressede eller nervøse. Den gode nyhed er, at psykiske sygdomme kan behandles, den dårlige at tallene vokser.

Hvorfor er det sådan? Nej, jeg har ikke svaret nederst i teksten, men jeg undrer mig. Vi har på mange måder fået det bedre gennem årene, hvorfor går det så den gale vej med vores mentale tilstand?

Er det bare sådan, at tallene også var høje før, men at man led i stilhed, fordi det var tabu. Det er det vel til en vis grad stadig, men før i tiden blev indlæggelser forklædt som ”kurophold”, og der blev lagt frygtelig mange kræfter i at opretholde en facade?

Eller lidt i forlængelse af det: Professor Svend Brinkmann, Aalborg Universitet, mener at man i dag sætter diagnoser på noget, som tidligere bare blev betragtet som et grundvilkår. Ja, man var melankoliker, men det var så det. Man gik mørk gennem livet, men man så ikke sig selv som syg. Omgivelserne vel heller ikke. Har vi udskiftet, hvad man engang mente var skæbne, med diagnose?

Eller er det faktisk samfundets skyld?  Den skotske psykiater R.D. Laing mente, at sindssyge var den sunde reaktion på et sindssygt samfund. Han var vældigt på mode under ungdomsoprøret, jeg ved ikke om han tages alvorligt mere, men det ”moderne liv” tillægges vel også som en folkelig opfattelse en vis skyld: Arbejdspresset, det at arbejde og fritid ikke længere er afgrænsede størrelser, vores opfattelse af tilværelsen som et tag-selv-bord med ret til et fedt køkken og så videre

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Ondt i livet Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger