Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Nepotisme og netværk

Af Tom Ekeroth, tirsdag den 13. november 2012 kl. 07.00

Afsløringerne af, at lederne i et par københavnske institutioner havde ansat sønner og ægtemænd, fik hurtigt Børne- og Ungdomsforvaltningen til at reagere.

Der er nu lavet retningslinjer der betyder, at man ikke må ansætte ægtefæller, kærester, registrerede partnere, egne børn, bonusbørn, familiemedlemmers børn eller egne søskende.

Efterfølgende vil der så i øvrigt ske en række omplaceringer. I de 600 institutioner viste der sig at være mellem 50 og 60 tilfælde. Om det er mange eller ej kan diskuteres, men det har i hvert fald været nok til, at man har ønsket klare linjer.

Jeg har arbejdet et års tid i fagbevægelsen, hvor nepotismen var udbredt. Jeg tror, det hæmmede sladder til en vis grad, for man vidste jo ikke, hvem man talte til hvem om.

Kvalitet var der til gengæld ikke tydelige tegn på. I nogle tilfælde havde det været smartere, hvis folk havde ansat deres gadedør frem for deres slægtninge. For en sikkerheds skyld: Det er mange år siden, og der er ryddet godt op siden.

Det er god politisk ledelse at reagere så hurtigt og effektivt, som Anne Vang har gjort, men afgrænsningens kunst er jo svær, for man må stadig ansætte sine venners børn eller sine egne nære venner. Her hedder det vel nærmest netværk, noget som folk med forstand på jobsøgning normalt plejer at fremhæve som noget centralt. Man kan vel sige, at man ikke bør hyre nogen, som man ikke senere kan fyre af personlige grunde.

Noget andet er så, hvad de relativt mange familieansættelser i grunden har været udtryk for? Muligvis en stigende ungdomsarbejdsløshed, som har gjort ”begynderjob” til en sjældenhed.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Nepotisme og netværk Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger