Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Nej, de skal ikke lære det

Af Tom Ekeroth, onsdag den 20. maj 2020 kl. 11.50

Jeg har med en vis form for glæde kunnet se, at der er begyndt at dukke nyheder op, som slet ikke handler om corona. En af de seneste var der dog absolut ikke grund til at glæde sig over: Danske unge er igen tilbage på en europæisk førsteplads i druk. Hele 82 procent af de 15-årige har drukket alkohol.

Men hvorfor drikker Otto og Laura Sofie? Det gør de fordi den danske alkoholkultur giver dem mulighed.

Det var Oscar Wilde, som skrev ”at arbejdet er de drikkende klassers forbandelse”, og alkohol er en af de få ting, der forener socialgrupperne. Det er som om, vi nogle steder mener, at hvis vinen er 1. cru, så er den kultur og slet ikke skadelig, uanset hvor meget, vi drikker af den. Det samme gælder øl, fra små labre mikrobryggerier.

Der er lang vej til ændringer. Men vi kunne jo begynde med at tvangslukke kiosker og beværtninger, som ville servere sprut om så Lille Per dukkede op med tophue og elefant.

Kun en tåbe frygter ikke forældremøder, når eleverne er ved at være 13-14 år, men det ville være dejligt, hvis man her kunne opnå enighed og få skudt sætningen ”de skal jo lære det” i stumper og stykker.

Er det fordi vi som land ikke er i den samme restriktive klasse som resten af Skandinavien, og ikke har den sydlandske frygt for ikke at gøre en god figur? Ganske vist er der partyområder i Rom, men det ville være utænkeligt, at se unge italienere rave rundt og lede efter et hegn at drikke sig i.

Eller mener vi, at det altid lurende skandinaviske tungsind er en glimrende undskyldning for nærmest robotagtigt at løfte glasset? Man kan sige, at andre lande i Europa nok skulle kunne mønstre et eller to emner at være kede af.

Så nej, de skal ikke lære det af os. Men vi skal lære at kunne sige nej.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Nej, de skal ikke lære det Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger