Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Nærkamp i Sherwood-skovene

Af Tom Ekeroth, mandag den 9. marts 2020 kl. 10.00

Slutspillet om udligningsreformen er i gang, og der er godt gang i nærkampene mellem øst og vest, mellem ”rige” og ”fattige” kommuner. Senest med et brev fra 40 borgmestre. Det var Mette Frederiksen, der plantede kampen om udligningen i Sherwood-skovene med Robin Hood-metaforer om at tage fra de rige og give til de fattige (selve historien om den lavadelige røver har aldrig rigtig svaret på dilemmaet: Når man har givet til de fattige, er de så blevet rige?). Under alle omstændigheder skal man nok ikke regne med at statsministeren kommer ridende som Richard Løvehjerte og skaber en happy ending. Der vil være vrede bagefter uanset hvordan reformen lander.

Både den manglende udligningsreform og de igangværende forhandlinger har skabt sprækker i ”Kommunepartiet”, det ret effektive sammenhold mellem kommuner på tværs af partifarver. Om de bliver varige er ikke til at sige.

Jeg tror, nogle vil græde tørre tårer over, at København skal af med flere penge. På nogle lokalpolitikere fra yderområderne virker Hovedstaden måske som gæsten på værthuset, der fremviste sin velspækkede tegnebog, dengang der var kontanter til. Med havnebade, den herostratisk berømte lysende bænk og diverse cykelbroer. Også selv om tre af Hovedstadens bydele vil være landets fattigste kommuner, hvis de blev skilt ud.

Jeg tror i hele taget det med ”rig” og ”fattig” kan være lidt svært at forstå for den almindelige dansker. Nu ved jeg ikke om Vejle ender med at få penge, men hvis man som togrejsende kører den fine tur omkring Vejle Fjord med labre kystvillaer og Bølgen ved havnen, er det ikke umiddelbart, at her er en fattig kommune.

Samme almindelige dansker fik tidligere ikke ret meget at vide om udligning. Det er der så lavet om på med regeringen i spidsen. Om det så var klogt kan diskuteres efter blandt andet den famøse interne mail om at gå i kødet på Venstre, et faux pas, der formodentlig for en kort tid fik nogen til at nynne med på en omskrivning af Socialdemokratiets ikoniske sang til ”Når jeg ser er par højrøde ører blafre”.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Nærkamp i Sherwood-skovene Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger