Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Når børnene forsvinder

Af Tom Ekeroth, mandag den 26. november 2012 kl. 08.15

En af de mere upåagtede nyheder overhalet af SAS, Schur og sms’er var fødselstallets fortsatte fald. I øjeblikket er vi ned på en rate på 1,7 barn. TV-avisen var taget ud på et kollegium, hvor en række studerende (fra samme studium) mellem 22 og 23 år fortalte, hvorfor de ikke ville have børn.

En af dem fordi hun ikke havde nogen kæreste, en anden fordi det ville være lidt ubelejligt. Nogen dybere tendenser røbede indslagene ikke.

I 80’erne, da fødselstallet nåede den absolutte bund, var børnemanglen stort set på forsiden hver dag. Holdningen var lidt forskellig: Fra glæden over hvor god plads, der ville blive på strandene til bekymringen for mangel på arbejdskraft.

Da ledigheden var høj, blev dette synspunkt som regel mødt med nogen skepsis, snarere ment – blandt dem Svend Auken – at faldet ville løse ledighedsproblemerne.

Datidens fødselstal var ikke et fravalg af børn, det var en udsættelse. Så derfor kom der også et babyboom, der dog ikke fik fødselstallet op i nærheden af de store årgange. Som i øvrigt også var et rigtig babyboom efter 30’ernes fald i fødselstallet.

Faldet i 30’erne skyldtes bekymringer for arbejdsløshed, fattigdom, boligmangel. Og så selvfølgelig, at prævention var blevet mere tilgængelig. Men hvad skyldes så nu? Tjah, børn er jo definitivt blevet et valg, og dermed også et muligt fravalg. Og fremtidsfrygt er nok en mere påtrængende årsag end kærestemangel.

Og langt mere alvorligt end TV-avisens lynhurtige besøg på et kollegium gav udtryk for.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Når børnene forsvinder Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger