Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Men hvad blev der af kineserne?

Af Tom Ekeroth, mandag den 26. marts 2012 kl. 09.07

Nogle debatter har det med at forsvinde, selv om de på et tidspunkt nærmest har fyldt det hele. At efterlønnen nu er forvist til livsstils- og feriesider er ikke så underligt, men hvad skete der lige med kineserne?

En overgang fyldte de avisernes spalter som truslen mod fremtidig vækst og fremgang. Altså danskernes. Ganske vist udtaler nationalbankdirektør Bernstein en vis optimisme omkring den danske økonomi, og et par ejendomsmæglere har da også ment, at boligsalget kunne komme i gang.

Et par avisartikler har også antydet, at kineserne er ved at få smag for fitness, fritid og andre væksthæmmende fænomener. Er vi så på den grønne gren, truslen fra øst afværget og risikoen for at blive konkurreret sønder og sammen formindsket?

Nej, så let går det nok ikke. Jeg læste for nylig en avishistorie, som siger en lille smule om den store nation. En af de mest populære tv-udsendelser i Kina er et talkshow, der slår alle hidtil sete forsøg i reality-branchen: En populær kvindelig vært interviewer dødsdømte umiddelbart før deres henrettelse.

Skulle nogen tro, at det er et blødsødent program, så tro bare om. De interviewede, der her får deres sidste halve times berømmelse, skal selvfølgelig fortryde og udøve selvkritik på bedste kinesiske vis.

Værten har udtalt, at hun ikke nogensinde føler medlidenhed eller sorg, når hun sidder med de dødsdømte. Sørge kan hun dog, siger hun, hvis en af hendes fisk dør.

Ding Yu, som værten hedder, har interviewet 250 dødsdømte, Kina har dødsstraf for 55 forbrydelser, så der er stadig nok at tage af. Kina har også dødsstraf for økonomiske forbrydelser, men deltagerne i programmet er dog fortrinsvis voldsforbryderne. Det kunne muligvis virke demotiverende på iværksætterånden med en uheldig milliardær i stolen.

Retsvæsenet leverer personerne, og programmet har et sted omkring 40 millioner seere. Det er da offentligt-privat samarbejde, der vil noget. F.eks. tjene penge. Men prøv lige at tænke på, at alene seergruppen er cirka syv gange så stor som den danske befolkning.

Indien har også en flot vækst, men den når ikke Kinas. En indisk minister blev spurgt om, hvordan det kunne være at hans land ikke præsterede bedre. "Vi har demokrati", svarede han.

Kineserne er der sandelig stadig. Også selv om det danske boligmarked får det bedre.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Men hvad blev der af kineserne? Felter med * skal udfyldes
 

Truslen fra Kina

Af:Trepidi, Danorum Democratia - Den10.04.2012 kl. 01:54Anmeld kommentar

Jeg har lige læst en ny bog af en dansk forfatter der hedder Truslen fra Kina, som fokuserer på netop dette emne. Selv om det er en skønlitterær roman, synes jeg at den rejser nogle vigtige pointer, om hvordan verdenen mon vil se ud om 20 år, hvis den økonomiske udvikling fortsætter i samme spor?

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger