Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Lidt fornuft og megen følelse

Af Tom Ekeroth, mandag den 3. december 2012 kl. 10.00

Indrømmet: "Adoptionens pris" var hjerteskærende. Man kan håbe, at det ender så godt som muligt for de to etiopiske børn. Man kan ikke reparere alt. Også i vellykkede adoptioner er der tab og sorg.

Efterspillet til tv-dokumentaren var præget af lidt fornuft og megen følelse. Jeg synes ikke, at parret fra Holbæk virker som de skarpeste knive i forældreskuffen, men det er mange år siden, jeg har betragtet tv som hele sandheden. Og hvor mange familier ville efter fem års filmning kunne sige sig fri for noget, der burde have været usagt eller ugjort? Hvis de findes bør de henvende sig et eller andet centralt sted, så de kan blive opstillet som den nationale standard for en god familie.

Selvsvinget var voldsomt, Facebook gik naturligvis amok, og et par sociopater fik gyldne øjeblikke ved at udbringe dødstrusler mod forældreparret. En psykolog kunne afsløre, at kvinden led af "personlighedsforstyrrelser". Bedømt ud fra dokumentaren, åbenbart.

To sætninger boblede op af debatten: "Hvorfor blev der ikke grebet ind" og "hvorfor fik de ikke hjælp". Det gjorde køen af potentielle syndebukke ret lang, og Holbæk Kommune fik også et svirp.

Midt i al den tummel druknede et andet indslag om retten til børn, forældreevne og myndighederne. TV Avisen – den fra DR, der indimellem er så sentimental som en skillingsvise fra før år 1900 – havde et indslag om unge mødre, der af kommunerne angiveligt skulle være tvunget/truet til abort. Her var sagsbehandlere, der skulle have truet med tvangsfjernelse, hvis de unge kvinder ikke valgte aborten.

"Ofrene" der var filmet med heste og små hunde udstrålede ikke nødvendigvis forældreevne. Et af dem havde fået et barn tvangsfjernet. Jeg ved ikke, hvordan juraen er, men som lægmand kan jeg godt forstå en sagsbehandler, der nøgternt siger, at hvis det kommer et barn til, er det sandsynligt, at det også bliver tvangsfjernet. I dette indslag trak mediet de-fik-ikke-nogen-hjælp-kortet. Men ligesom der er par, der ikke burde have fået lov til at adoptere, så er der forældre, der aldrig kommer til at eje forældreevne.

I forhold til at gribe ind befinder det kommunale Danmark sig i noget, der tit ligner Kierkegaards betragtninger over det at gifte sig:

"Grib ind og du vil få bank for det, grib ikke ind og du vil også få bank for det".

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Lidt fornuft og megen følelse Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger