Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Lad os se på politiet

Af Tom Ekeroth, mandag den 3. september 2012 kl. 08.30

Hvis man skulle være i tvivl om, hvor vigtig god kommunikation er for det offentlige, behøver man bare at se tilbage på den middelsvære mediestorm, som Københavns Politi havnede i sidste uge.

TV2 viste, hvordan pushere på Istedgade forsøgte at sælge til de forbipasserende med en ihærdighed som yuppie-sælgere i 80’erne. Bortset fra at varen her ikke var diverse prospekter, men kokain og heroin. Og at de nærmest gjorde det uden større hindringer, selv om der ligger en pænt stor politistation lige om hjørnet.

Politiets tillidsmand, en særdeles tillidsvækkende en af slagsen, forklarede, at betjentene var blevet bedt om ikke at anholde gadepusherne, angiveligt fordi politiadvokaturen ikke kunne følge med. Dette blev modsagt af en mellemleder, men bekræftet af to menige betjente. Navnlig den kvindelige betjent Anja var formidabel på skærmen. Efter at have hørt på hende var jeg ikke i tvivl om, at her var en kvinde med et kald.

Så måtte chefpolitiinspektøren selv på skærmen. Og det var tydeligvis ikke de sjoveste minutter af hans liv. Han lignede en mand, der egentlig hellere ville have spadseret en tur på glødende kul end at blive forhørt af TV2. Han forklarede blandt andet, at østeuropæiske lommetyve havde været Københavns politis topprioritet sommeren igennem.

Retsbevidsthed er en underlig størrelse. Hvis politikerne lovgav efter dens flertal, ville vi have dødsstraf, ikke bare for drab og pædofili, men også for visse trafikforseelser. Men den er jo vigtig, fordi den vel er en del af samfundets temperatur, og mon ikke der var en smule feber efter politiets tumlen rundt, hvor chefer mere eller mindre undsagde de (troværdige) meniges udsagn.

Vesterbro er en succeshistorie, et stort nedslidt kvarter der er blevet Københavns mest cool område. Derfor bliver kriminaliteten endnu mere synlig. Måske er narkohandelen en dag væk fra Vesterbro, men så er den et andet sted i København. Man kan nu engang ikke være storby og Kardemommeby på samme tid.

Jeg tror, at chefpolitiinspektøren er en dygtig politimand. Og politiet skal prioritere ligesom andre dele af det offentlige Danmark. Men kan man ikke forklare, kan man heller ikke forsvare. Og det lykkedes ikke særligt godt.

Politiet kan selvfølgelig ikke altid regne med at have kommunikative begavelser som Per Larsen, som jo også blev konfronteret med historier om pushere, der uhindret udøvede deres beskidte erhverv.

Når Larsen var på skærmen, kunne man næsten høre håndjernene klikke og se ham styrte ud for at eftersætte. Måske skulle de lade Anja tage sig af kommunikationen.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Lad os se på politiet Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger