Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Lad os se på den romerske model

Af Tom Ekeroth, mandag den 10. september 2012 kl. 08.00

Romerne – dette forunderlige folk, der nåede det ekstreme både i det rationelle og det grusomme – var oprindeligt flittige og driftige folk, men den militære succes gav ekstremt billig arbejdskraft i form af slaver.

Det betød, at de romerske håndværkere ikke længere var konkurrencedygtige. Mens overklassen kunne bruge lediggangen til at føre krig eller dyrke ekstreme gastronomiske interesser som muræneopdræt, så sank de tidligere flittige borgere ned i lediggang.  

De romerske politikere var alt for drevne til at overse risikoen ved en by fuld af sultne, så de gennemførte daglige brøduddelinger. Men det var ikke nok. Man var også nødt til at underholde, så de ikke blev alt for rastløse.

Således opstod fænomenet ”brød og skuespil”.  Jeg ved ikke, om man ligefrem tænkte i koncepter, men nogle blev i hvert fald stenrige ved at sørge for at stable datidens reality-show på benene.

De var også begunstiget af, at de i modsætning til nutidens konceptmagere, som må nøjes med psykiske grusomheder, havde frit spil. Men tilskuerne krævede mere og mere avancerede forestillinger.

Den romerske samfundskonstruktion var umådeligt solid, og selv nogle seriøst gale ledere fik den ikke til at ramle sammen.

Nu er jeg ikke historiker, så jeg har ikke styr på de forskellige teorier om forfaldet, som kom efter imperiets storhed, men der er ingen tvivl om, at det var skidt for samfundet, at man parkerede arbejdsduelige folk på passiv hjælp hele livet igennem uden anden udsigt end at stille op i køen efter brød eller snakke om, hvad der eventuelt kunne ske i det næste store show i Colosseum.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Lad os se på den romerske model Felter med * skal udfyldes
 

Opløsningen var naturlig

Af:Morten Dreyer, Byråd i Dragør - Den18.09.2012 kl. 15:38Anmeld kommentar

Omkring år 300 var Rom blevet en kollos på lerfødder.
Man havde lukket rigtig mange befolkningsgrupper ind i riget uden at kunne gøre dem til romere, som man tidligere havde gjort.
De næste 75 år tog udviklingen fart og der opstod parallel samfund, som intet havde med hinanden at gøre.
Under Kejser Flavian blev en stor gruppe gotere klemt op imod Donaugrænsen af asiatiske horder. Flavian lukkede dem ind i riget, da man kunne bruge både arbejdere og soldater. To år efter var soldaterne uddannet. De gjorde derpå oprør og slog den romerske hær og dræbte kejseren. Derpå begyndte plyndringerne og Roms enhed ophørte.

Der er somme, som ser en lignende udvikling i EU. Selv om der udvikler sig parallelsamfund overalt, så ønsker soc. Og rad., at Tyrkiet snarest skal optages.

Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger