Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Lad nu kommunerne være

Af Tom Ekeroth, fredag den 4. juni 2021 kl. 12.30

Kaare Dybvad er bestemt ikke den ringeste indenrigsminister, men hans overvejelser om at begynde at åbne kommunalreformen og pille nogen kommuner fra hinanden virker som om han helt usandsynligt har for god tid.

Til DR sagde han:

”Jeg synes, man skal have det som en overvejelse, om nogle kommuner har vokset sig for store eller ville være mere harmoniske, hvis man delte dem op”.

Han ville ikke sætte navne på, men nævnte de steder, hvor der er to nærmest lige store byer i én kommune.

Det er lidt mere end 17 år siden, at Vingstedmødet kickstartede Strukturreformen og et par hæsblæsende sammenlægningsår. Reformen var et af det store politiske dyr Lars Løkke Rasmussens mesterstykker. Første nedsætter man en kommission med en flok klogeåger, når de så har udtalt deres meninger lader man kommunerne finde ud af det meste selv og for en sikkerheds skyld har en man opmand (læs: bagstopper) på som er helt uangribelig, nemlig Thorkild Simonsen.

Kommissionens anbefalinger var stort set glemt, det øjeblik det store sammenlægningsrush gik i gang. Kommissionen foreslog, at kommunerne ikke skulle være over 50.000 indbygggere, for så ophørte stordriftsfordelene, og man skulle heller ikke have mere end en købstad pr. kommune. Det sidste lyder som noget af det, Dybvad vil gribe fat i.

Men dels er det jo gået meget godt, og de steder hvor konkurrerende byer blev samlet, har man jo netop gjort en indsats for at få dem til at fungere sammen og bruge hver deres egenart som en kvalitet.

Der kom gode resultater ud af Strukturreformen. Og den skabte en utrolig dynamik. Det vil en demontering af den slet ikke, og at genoplive gamle rivaliseringer virker helt uproduktivt. Det bliver bare dyrt, og det løser ikke nogen kommunale problemer. Så lad kommunerne være som de er.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Lad nu kommunerne være Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger