Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Kup og konstituering

Af Tom Ekeroth, mandag den 2. december 2013 kl. 08.00

Efter alt at dømme er konstitueringerne næsten på plads og med alle mulige forbehold ser det ud som om der kom færre kup end ved sidste valg. Ordet ”kup” er ikke ideelt for det er jo handlinger, der hviler på demokratisk grund, men det er nu den betegnelse, der bedst dækker det, at en konstituering, som nogle troede var på plads bliver brudt op. 

Der er ikke noget, der tyder på, at ”kupmagerne” taber vælgernes gunst. Nogle har haft dårlige valg, men er det derfor? Og andre fik ekstremt flotte valg.

Den megen opmærksomhed på konstitueringsdramaerne skyldes jo, at der var så mange af dem sidste gang, hvad der vel igen var en følgevirkning af kommunalreformen.

Og regelstyre sig væk fra voldsomme konstitueringer? Det kan ikke lade sig gøre.

At kuppene nogle steder har efterladt dårligt politisk arbejdsmiljø er der næppe tvivl om, men det kan også findes under konstitueringer, der på overfladen ser helt fredelige ud.

Men det bør ikke på nogen måde skygge for hvor fantastisk kommunalpolitik er. Og selvfølgelig er der ballade, brok og modvind undervejs. Og her er på sin plads at hive en lidt glemt forfatter frem: 

H.V. Kaalund var lærer i fængslet ved Vridsløselille. Han skrev også følsomme – nogen vil sige sentimentale – digte om liv og død i dyreverdenen: Den døde vildand omgivet af sørgende ællinger, skibshunden, der er blevet glemt på kajen og andre tragedier.

Og hvad har det så med kommunalpolitik at gøre? Jo, Kaalund skrev også sangen ”Jeg elsker den brogede verden”, som engang imellem bliver sunget  til KL’s temamøder. Og den passer fantastisk godt på kommunalpolitik.

Så er man en anelse kvæstet af valgkamp i modvind og konstitueringer fra Helvede, så er der en slags trøst her.

Vi nøjes med tredje, fjerde og femte vers:

Var livet en dans på roser,
mon alt da var bedre end nu?
Hvis ej der var noget at kæmpe for,
hvad var da vel jeg og du? 

Kamp må der til, skal livet gro,
ej kamp blot for dagligt brød,
men kamp for frihed i liv og tro -
thi evig stilstand er død!

Og derfor elsker jeg verden
trods al dens nød og strid;
for mig er jorden skøn endnu
som i patriarkernes tid.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Kup og konstituering Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger