Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Kunsten at indskrænke

Af Tom Ekeroth, mandag den 24. februar 2014 kl. 11.00

Man behøver ikke at have læst ret meget historie, for at vide, at det gik ret galt i de tilfælde hvor Danmark stadig levede i stormagtsdrømmene, men ikke længere havde styrken. Tag bare rækken af heltemodige, men håbløse krige. For 150 år siden lærte vi downsizing på den hårde måde, og vi lærte at vinde indad, hvad vi havde tabt udad. Heldigvis fik vi Sønderjylland tilbage, men undervejs havde vi lært at få noget ud af at være små.

I de kommende år skal vi klare en anderledes ikke-dødelig, men også hård downsizing, hvor vi skal tilpasse i stedet for at have vækst. Væksten sker omkring nogle store byer eller bykoncentrationer, men mange steder i landet skal vi vænne os til, at her bliver vi ikke flere. Kun færre.  Der er ikke noget, der kan vende udviklingen: Der kommer ikke nogen stor maskinfabrik, som skaber tusinder af nye arbejdspladser nærmest fra den ene dag til den anden.

Man kan vælge at lade som om alting er som før, og så er der en risiko for, at det bliver noget i retning af de sidste dage i Damernes Magasin, trist gange håbløst eller man kan vælge at arbejde med udviklingen, som kan skabe et anderledes, men måske bedre og mere bæredygtigt Danmark.

Hvis man vil. For det kræver blandt andet et politisk mod. Vi elsker jo den gamle, den vaklende rønne, men vi kan godt leve med at den forsvinder. Men hvis det nu er hele landsbyen, så begynder det at være anderledes kontroversielt.

Politisk korrekthed kan være både komisk og uproduktiv, men i denne sammenhæng skal vi efter min mening til at bruge de rigtige ord, ”den rådne banan” har været et illustrativt udtryk, men det handler om steder, hvor mennesker bor. I debatten om urbaniseringen, som er en af årtiets vigtigste, skal vi hverken tale ned eller idyllisere.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Kunsten at indskrænke Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger