Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Kampen om mediernes penge

Af Tom Ekeroth, mandag den 11. december 2017 kl. 08.30

Lige efter nytår begynder forhandlingerne, der gerne skal føre frem til et medieforlig. Det handler om mediernes penge og hvor mange af borgernes penge, medierne skal have. Det er forhandlinger, der rummer en række dilemmaer.

Mest opmærksomhed er der omkring DR. Alt tyder på, at den gamle statsradiofoni på lidt længere sigt mister licensen og dermed skal skattefinansieres. På den ene side er det en logisk udvikling. Netflix, HBO og andre multinationale aktører dækker i stigende grad vores underholdningsbehov, langt færre ser flowfjernsyn og for de unge, er det med licens en underlig størrelse, når de nu ikke synes, de bruger DR. 

Men hvis DR bliver sendt på skrump: Hvad er det så der skal fravælges? Og fjerner fravalget ikke den sammenhængskraft som DR trods alt skaber? Og den kvalitet? Og bliver det ikke bare meget lettere at føre politisk kontrol med DR, når nu pengene kommer direkte fra staten? Jo, og det er da også en ønskescenarie for en del politikere.

Et andet dilemma er støtten til de trykte medier. Her er overskriften nok en anelse misvisende, for det handler om de penge, som de trykte medier får af staten. Der er formodentlig ret mange borgere, der ikke aner, at deres skattekroner også bliver brugt til trykte medier. Det kan være svært at se logikken i at det belgisk ejede Berlingske Hus' fire udgivelser Berlingske, BT, Weekendavisen og MX tilsammen skal have over 50 millioner. Eller for fuldstændighedens skyld: Hvorfor dagbladet Arbejderen skal have over 1,5 million kr. om året og lærernes fagblad Folkeskolen tæt på to millioner kr.?

Omvendt må man sige, at hvis den del af mediestøtten forsvandt, ville der ret hurtigt ryge nogle dagblade og andre medier og dermed mangfoldigheden. Men hvor tyndt skal mangfoldigheden smøres ud? Og kan der ikke stilles nogle krav?

Jo, og det er derfor logisk at Landdistrikternes Fællesråd og 35 borgmestre har henvendt sig til kulturministeren, som mediestøtten hører under. Man er ret træt af den mediedækning, der bliver provinsen til del, og det kan man ikke fortænke dem i. Når de landsdækkende medier bevæger sig ud fra storbyerne ligner det tit antropologiske ekspeditioner. At yderområderne bliver talt ned og beskrevet som problemmagneter er næppe bare en følelse. 

Men hvad stiller man så op, for de lokale aviser er jo også ofte en del af store koncerner. Skal man så give til lokalt tv, lokale netmedier eller de annoncefinansierede ugeaviser? Det bliver rigtig spændende at følge de kommende forhandlinger.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Kampen om mediernes penge Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger