Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

Kampen om byen

Af Tom Ekeroth, fredag den 7. februar 2020 kl. 08.00

Bortset fra det, som kom fra de socialdemokratiske storbyborgmestre, har der ikke været større bifald til ideen om at ændre styreformen i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Ideen var ­- og den er lanceret som en stor  spareøvelse ­­– at borgmestre og rådmænd ikke længere skulle være chef for hver deres forvaltning, men være en del af fælles ledelse.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard mente, at det reelt ville gøre hende arbejdsløs. På Christiansborg er Venstre og regeringens tre støttepartier imod, i hvert fald ind til videre, så det bliver op ad Valby Bakke at få ændret formen.

Drømmen om en reform har holdt sig varm hos Socialdemokraterne i København, allerede Ritt Bjerregaard var inde på det. Tidligere lykkedes det faktisk at lave et andet reformforsøg med de såkaldte bydelsråd, hvor bl.a. Venstre så en mulighed for at få København splittet op i mindre kommuner.

Der var fire bydelsråd, og de var dårligt valgt og havde udstyret sig med formænd, før de havnede i slagsmål både indbyrdes og internt. Der kom også interessante beslutninger, som da bydelsrådet på Østerbro stemte ja til at fjerne hjemmehjælpen for 600 borgere. Rådene blev nedlagt i 2000, og jeg gætter på at den daværende socialdemokratiske overborgmester græd tørre tårer.

Uden forvaltning ville det formodentlig være svært at blive synlig, og derfor er det også vigtigt i forhold til den valgkamp, som vil være i gang lige om lidt. De fire store byer er socialdemokratiske, men to har dog tidligere kunne erobres, selv om Odense og Aarhus formodentlig faldt mere som protest mod siddende borgmestre.

Men håbet beskæmmer ingen, og Venstre går vel principielt efter borgmesterposterne. Her er det i øvrigt interessant at se, at Enhedslistens kommunalordfører Jette Gottlieb ganske vist ikke synes at forslaget om styreform har noget med udligning at gøre, men vil dog ikke udelukke, at man kunne tage en særskilt forhandling, hvor kommunerne blev inddraget. Har Enhedslisten en ny borgmesterkandidat i baghånden i Hovedstaden?

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: Kampen om byen Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger