Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

In the ghetto

Af Tom Ekeroth, mandag den 2. december 2019 kl. 10.00

Ordet "ghetto" stammer fra det nu alt for våde Venedig. Det var det område, hvor jøderne havde lov til at bo. Sidenhen er det blev udbredt til at beskrive et boligområde med en koncentration af bestemte grupper præget af fattigdom, ledighed, lav uddannelse og kriminalitet.

Siden 2010 har vi i Danmark haft en ghettoliste udregnet efter kompliceret matematik. I begyndelsen af december kom den nye version af den så med 28 steder på.

Jeg ønsker mig ikke tilbage til perioden, hvor flere vestegnsborgmestre, af deres egne partifæller, blev udråbt som racister, fordi de advarede om for stor koncentration af beboere af anden etnisk herkomst i nogle af kommunernes almennyttige områder. Hellere en debat end berøringsangst.

Det er også fornuftigt at gøre noget, hvor kompliceret det så end er. For debatten har også flere planer. Områderne er jo vidt forskellige, noget er fin arkitektur, andet er ret dårligt byggeri. Man kunne godt drømme om, at de blev udsat for den type byfornyelse, som forvandlede områder, først og fremmest i København, fra skrot til slot, fra slum til hipsterhimmel. Men så let går det nok ikke.

Alligevel synes jeg man skulle afskaffe ordet ud fra en ganske elementær betragtning af, at det er godt for et boligområde, at vi er stolte af at bo der. Det løfter den ganske almindelige vedligeholdelse, det giver beboere lyst til at gøre noget for deres område, og det kan måske tiltrække nye beboere. Hvis man i 90'erne havde spurgt danskerne om de havde lyst til at bo på Vesterbro, ville et flertal have sagt: Nej, tak, dårlige lejligheder i  porno-narko-slum. Man kan vende et område.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: In the ghetto Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger