Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

I splid med sig selv

Af Tom Ekeroth, mandag den 22. august 2016 kl. 07.00

I sidste uge var Pia Kjærsgaard ude med budskabet om, at Danmark knækker midt over. Det affødte forventede reaktioner, Politiken gik i rette med hende, og adskillige læsere fandt øjeblikkelig hadet frem.

Folketingets formand mente, at det er storbyeliten kontra provinsen. En diskussion hvor ordet ”caffé latte” altid optræder flere gange.

I sidste uge interviewede jeg den liberale forfatter Karina Pedersen, som har skrevet en bog, om det hun kalder ”underklassen”.

Hun mener, at vi vil komme til at opleve uroligheder i Danmark. I hendes synsfelt vil velfærdsstaten blive destabiliseret. Hun er ikke alene, flere højreorienterede bloggere og debattører er gået videre, og har skrevet, at de mener, der er risiko for en borgerkrig.

Det var Arne Melchior som kom med dette citat om revolutioner. Til en vis grad må det også gælde borgerkrige:

”Af to årsager vil der aldrig opstå revolution i Danmark. Først og fremmest regner det for meget, og man kan ikke revolutionere under en opslået paraply. Dernæst skal ethvert tilløb til revolution overstås inden spisetid, for danskeren vil ikke gå glip af sin varme aftensmad”.

Men det var jo dengang Danmark var et hyggeligt Olsen-banden land. Og når man ser den vrede og det had, der kommer til udtryk på de sociale medier, glæder jeg mig over, at vi ikke har en våbenlovgivning som den amerikanske. 

Men et andet amerikansk fænomen er åbenbart på vej til Danmark, en developer, der har tjent en formue på Pandora, vil bygge en ”gated community” i Danmark. Udtrykket dækker over et område, der er beskyttet fra omverdenen med mure, overvågning, vagtmænd etc.

Det kan ikke helt lade sig gøre at gennemføre den amerikanske model i Danmark, men det kan være det kommer.

Alt for meget lykkes i Danmark til at jeg kan forestille mig en borgerkrig, men at vi er ”udfordret på sammenhængskraften” – det er jeg ikke i tvivl om.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: I splid med sig selv Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger