Demokratiets salt Tom Ekeroth blogger om mennesker og medier

I dag er det skolens fødselsdag, hurra, hurra

Af Tom Ekeroth, mandag den 3. februar 2014 kl. 09.30

Mandag den 3. februar begynder den officielle fejring af folkeskolens 200 års fødselsdag. Det er der al mulig grund til at råbe mange hurra’er for.

Faktisk var der tidligere skoler, men Frederik 6. - som ganske vist ikke var stor visionær - viste sig som særdeles fremsynet, da han midt i en frygtelig krise og kort efter statsbankerotten mente, at danskerne måske var fattige, men ikke skulle være dumme, samlede en række mindre love til en fælles skolelov, der betød, at der var ret og pligt til at gå i skole. Det var ikke så dumt, man regner med at omkring 1840 kunne danskerne stort set læse. 

Forældrene var ikke begejstrede, og det har de med mellemrum ikke været de efterfølgende 200 år. Dengang handlede det om at man gik glip af børnenes arbejdskraft. 

I de gode gamle dage var der udstrakt mulighed for at slå sine undergivne, herunder også skoleeleverne. De sidste slap først i 1967. Jeg husker personligt en lærer, der var blevet kylet ud af militær for grov opførsel mod menige. Da bank blev forbudt, ville han ikke længere være lærer og blev landmand i stedet.

Forbudt blev det og måske skulle vi i anledning af fødselsdagen holde op med at prygle løs på folkeskolen. Den trænger til at nogen siger nogen rigtig pænt om den i et stykke. Det er den bestemt værd og i 200 året er den endnu engang klar til at forny sig. Tillykke med det.

Skriv en kommentar
Svar på dette indlæg: I dag er det skolens fødselsdag, hurra, hurra Felter med * skal udfyldes
 
Tom Ekeroth

Tom Ekeroth

Journalist & kommentator

Tom blogger om politik i al almindelighed og kommunalpolitik i særdeleshed

Skriv hvad du søger